MOŽE I DRUGAČIJE

8 pametnijih načina za korištenje kamere na mobitelu

26.08.2013 u 10:24

Bionic
Reading

Kamere na pametnim telefonima i mobitelima ne moraju služiti samo za fotografiranje ili video pozive. Njihove su mogućnosti mnogo, mnogo veće i mogle bi vas ugodno iznenaditi

Fotoaparati i kamere postali su neizostavni dio opreme na mobilnim uređajima. Pri tome ne mislimo samo na mobilne i pametne telefone, već i na tablete i phablete.

Ipak, većina korisnika kamere koristi tek za fotografiranje nekih zanimljivih trenutaka ili video pozive, a kamera na mobilnom uređaju može biti mnogo više.

HowToGeek napravio je popis osam pametnijih načina za korištenje kamere na mobilnom uređaju koji će vas natjerati da posegnete za njim i kad to prije niste radili.

'Snimite' proizvod u trgovini i kupite ga online

Ako već imate iskustva u kupovini putem interneta, onda vjerojatno znate da je neke stvari jednostavno lakše pogledati uživo u trgovini, prije no što se odlučite kupiti ju po nižoj cijeni na internetu.

Amazon čak nudi i aplikaciju Price Check koja vam omogućava da pomoću kamere na svom mobilnom uređaju skenirate barkod uređaja i potražite isti u Amazonovoj ponudi.

Možda vam se to čini kao dodatna gnjavaža, ali ako otkrijete da možete uštedjeti nekoliko stotina ili tisuća kuna, isplati se malo poigrati mobilnim uređajem.

Prevedite sa stranog jezika u trenu

Putujete li u stranu zemlju, čiji jezik ne govorite, a lokalno stanovništvo ne govori neki od svjetskih jezika ili nije pretjerano spremno na suradnju, kamera na mobitelu može vam poslužiti poput osobnog prevoditelja.

Dovoljno je pokrenuti aplikaciju Google Translate, odabrati opciju prevođenja s fotografije, uslikati strane riječi, prstom označiti koje su riječi problematične i ostaviti Googleu da otkrije što točno piše.

Sustav nije savršen, ali je definitivno bolji od utipkavanja nepoznatih riječi u tražilicu ili lutanja po nepoznatom gradu.

'Proširena stvarnost' pred vašim očima

'Proširena stvarnost' ili 'augmented reality' sve se češće spominje i koristi, posebno u marketinške svrhe. Posljednja u nizu je švedska IKEA koja je napravila IKEA Catalog, aplikaciju uz pomoć koje možete isprobati pojedine komade pokućstva direktno u svom domu prije no što uopće posjetite trgovinu.

Dovoljno je odabrati artikl i postaviti katalog na mjesto gdje biste inače u stvarnosti stavili komad namještaja. Uperite svoj mobilni uređaj prema tom mjestu i na zaslonu će se pojaviti veoma realan prikaz kako bi taj kauč ili stol izgledao u vašem prostoru.

IKEA je napravila prvi korak, a vjerojatno će njen primjer slijediti i drugi proizvođači. Možda bismo, u bliskoj budućnosti, i odjeću mogli isprobavati pomoću takvih aplikacija.

Odredite lokaciju

Još jedna zanimljiva mogućnost koja koristi kameru i 'proširenu stvarnost' je navigacija. Pojedine aplikacije (poput Yelpa ili Wikituda) koriste kameru kako bi vam pomoću 'proširene stvarnosti' pokazale kojim putem trebate ići, dok druge koriste iste te mogućnosti kako bi vas obavijestile gdje se nalazi koji hotel ili bar.

Jedna od korisnih aplikacija je i hrvatski startup BackWay koji vam omogućava da uslikate neku lokaciju i potom vam daje upute kojim putem se morate kretati kako biste se vratili do nje.

Pretraga fotografijom

Na tržištu ima nekoliko aplikacija koje korisnicima omogućavaju pretraživanje pomoću fotografija. Princip je zapravo veoma jednostavan. Uslikate neki predmet, građevinu ili proizvod i zatražite od aplikacije više informacija o njemu.

Google Googles jedna je od takvih aplikacija koja će vam relativno brzo javiti što je točno to što gledate i ponuditi vam više informacija o predmetu, građevini ili mjestu.

Pretvorite kameru u skener

Svoj mobilni uređaj možete u tren oka pretvoriti u skener i skenirati neki bitan dokument i kad niste u uredu ili kod kuće.

Jednostavno uslikate dokument, a aplikacije poput Google Drivea ili Evernotea će ga 'pročitati' i pretvoriti u dokument koji možete uređivati na svom mobilnom uređaju ili ga poslati na uređivanje na računalo.

Skenirajte QR i 2D kodove

Većina mobilnih uređaja dolazi s predinstaliranim čitačem kodova, a ako ga nemaju, lako ga se može skinuti s interneta.

QR kodovi sve se češće koriste za reklamiranje, ali i kako bi korisnici izbjegli upisivanje internetske adrese za više informacija o nekoj tvrtki ili proizvodu. Više nije rijetkost ni da se QR kodovi pojavljuju na posjetnicama ili u muzejima.

Tehnologija PhotoPay hrvatske tvrtke Računi.hr omogućava korisnicima da jednostavno uslikaju uplatnicu koju trebaju platiti i plate ju direktno sa svog mobilnog telefona putem neke od aplikacija za m-banking svoje banke.

Izradite nadzornu kameru

Ukoliko imate neki stari pametni telefon kod kuće koji još uvijek radi, ali ga više ne koristite, možete ga jednostavno pretvoriti u nadzornu kameru.

Dovoljno ga je uključiti u struju, instalirati besplatnu aplikaciju IP Webcam te povezati pametni telefon na bežičnu mrežu. Sad ju postavite na mjesto koje želite nadzirati i pokrenite aplikaciju kako biste podesili njen rad.

Nakon pokretanja aplikacije, ispisat će se IP adresa na kojoj kamera 'emitira', a sliku koju emitira možete pregledavati direktno iz svog internetskog preglednika (upisivanjem IP adrese) ili putem nekog od multimedijskih programa koji podržavaju 'Stream' kao što je VLC.

Nadzorna kamera sama po sebi neće snimati što se događa, ali tu može pomoći VLC koji podržava mogućnost snimanja ili jednostavan 'PrintScreen' ako ugledate nešto što želite zabilježiti (recimo susjedovog psa koji uništava vaše dvorište).