PROGNOZE

5G neće biti dovoljan: Prodaju smartfona ove godine očekuje pad od tri posto

28.03.2019 u 13:00

Bionic
Reading

Ipak, 5G bi s vremenom mogao pogurati prodaju, unatoč tome što će prvotne isporuke tijekom ove godine biti niže od očekivanih. Do 2023. svaki drugi prodani smartfon mogao bi imati podršku za te mreže

U industriji pametnih telefona nadaju se kako će dolazak uređaja koji podržavaju mobilne mreže pete generacije dati vjetar u leđa posustaloj prodaji tih uređaja na globalnoj razini ili bar ublažiti očekivani pad broja isporučenih smartfona za tri posto do kraja ove godine. Analitičari se ne slažu.

TEHNO PROGNOZE

Što možemo očekivati od smartfona tijekom 2019. godine?

Pogledaj galeriju

U tvrtci CCS Insight temeljem analize ponašanja potrošača i makroekonomskih izazova procjenjuju kako će tijekom 2019. prodaja smartfona pasti na 1,8 milijardi primjeraka. Još do prije koju godinu činilo se kako će doseći dvije milijarde, ali to bi mogao postati pusti sanak.

Pad prodaje i sporiji rast očekuju se na svim tržištima, u rasponu od Kine (pad za devet posto) do Indije (rast od pet posto). Ipak, predviđa se kako bi se Indija mogla oporaviti nakon što se riješi jedinstvenih poličkih i ekonomskih okolnosti u kojima se trenutno nalazi te dosegnuti 400 milijuna prodanih primjeraka do 2023.

Isto se ne može reći za zapadnu Europu, gdje će zbog zasićenja tržišta, visokih cijena top modela i duljih ciklusa zamjene uređaja broj isporuka pasti za trećinu u odnosu na stanje prije pet godina. Očekuje se kako će zbog toga rasti sekundarno tržište rabljenih uređaja.

Ipak, 5G bi s vremenom mogao pogurati prodaju, unatoč tome što će prvotne isporuke tijekom ove godine biti niže od očekivanih. Iduće godine moglo bi biti prodano 220 milijuna uređaja s podrškom za 5G, zahvaljujući većem izboru i dostupnosti tih mreža. Do 2023. taj bi broj trebao narasti na 930 milijuna, kada će 5G mobiteli biti praktično svaki drugi smartfon u prodaji, piše Tech Radar.