DOBAR STAŽ

50 godina od prvog IBM-ovog mainframe računala

  • Autor: M. W.
  • Zadnja izmjena 25.04.2014 08:33
  • Objavljeno 25.04.2014 u 08:33
Damir Zec i Denis Hrestak

Damir Zec i Denis Hrestak

Izvor: Promo fotografije / Autor: IBM Hrvatska

U travnju 1964. godine IBM je predstavio prvo mainframe računalo System/360, što su smatrali najvažnijim predstavljanjem proizvoda u povijesti tvrtke. Time je uveden je tehnički koncept koji je postao osnova modernog računalstva

Tim je povodom Damir Zec, poslovni direktor IBM-a Hrvatska, u prostorijama tvrtke APIS IT predstavio novu ponudu za mainframe računalo System z, kao i fleksibilniji model naplaćivanja proizvoda i usluga koje nudimo klijentima koji koriste IBM-ove mainframe sustave.

Nova ponuda omogućava nabavu platforme za brzi razvoj mobilnih aplikacija i njihovu integraciju s najvažnijim poslovnim procesima, podacima i ostalim softverom.

Rješenje System z Solution for Mobile Computing može, kažu u IBM-u, tvrtkama pomoći pri brzom stvaranju novih mobilnih i cloud usluga, što će rezultirati boljim korisničkim iskustvom, dok će novi sustav naplate sniziti troškove obrade velikih količina mobilnih transakcija, a time i cijene softvera.

Novi način određivanja cijena omogućuje i smanjenje troška koji nastaje većom uporabom procesora pri obradi mobilnih transakcija za 60 posto, što će pomoći pri normaliziranju troškova koji nastaju plaćanjem softverskih licenci.

Član uprave APIS IT-a Denis Hrestak predstavio je treću generaciju Systema 360 koju je ta tvrtka instalirala 1969. godine, kao četvrta na svijetu.

'IBM ove godine slavi 50 godina sustava 360/30, a APIS IT obilježava 50 godina postojanja. Dolazak sustava IBM 360/30 označio je početak dugogodišnje suradnje između naše dvije tvrtke. Trenutno implementiramo IBM-ov sustav najnovije generacije Z12-703', rekao je Hrestak.

Predstavljeno je i niz pratećih rješenja, kao što su zDoop (prvo komercijalno rješenje Hadoop za operativni sustav Linux na računalu System z), flash memorija za mainframe (omogućuje do trideset puta bržu obradu podataka nego kad su oni pohranjeni na tvrdim diskovima) i Continuus Integration for System z (skraćuje razdoblje izrade aplikacija na par tjedana ili samo nekoliko dana) i druga.

IBM-ov Odjel za financiranje, IBM Global Financing, pomaže klijentima pri nabavi računalnih sustava zMainframe. Kvalificirani klijenti mogu pri nabavi mainframe rješenja opremu dobiti i na leasing, po tržišnim cijenama te kredite s posebno prilagođenim planovima otplate.

A putem programa IBM Global Asset Recovery Services mogu dobiti i uslugu uklanjanja i zbrinjavanja starije informatičke opreme.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!