PARANOJA ILI OPRAVDANI STRAH

5 načina na koje vas pametni telefoni mogu ugroziti

30.08.2013 u 08:00

Bionic
Reading

Pametni telefoni toliko su pametni da nas mogu špijunirati čak i kad ih ne koristimo. Dovoljno im je da su u našoj blizini

Pametni telefoni toliko su se udomaćili u našim životima da gotovo ne možemo napraviti nijedan korak bez njih. Nosimo ih u rukama, torbama, džepovima, stalno su nam u blizini.

Upravo činjenica da su stalno uz nas može ugroziti ne samo naše zdravlje (iako se znanstvenici i liječnici još spore oko toga jesu li pametni telefoni štetni ili nisu), već i našu sigurnost, a da mi toga uopće nismo svjesni.

Cracked je pronašao čak pet načina na koje naši pametni telefoni mogu ugroziti našu sigurnost.

'Osjećaju' što tipkate

Gdje ostavljate svoj telefon kad radite na računalu? Najčešće na stolu pored računala, kako bi vam bio nadohvat ruke i oka.

Istraživači sa Sveučilišta Georgia Tech dokazali su kako uz pomoć pravog programa vaš pametni telefon može 'osjetiti' vibracije koje proizvodite prilikom pritiskanja tipki na tipkovnici računala i u 80 posto slučajeva ih ispravno prevesti u slova i brojke.

Tako vaš 'nevini' pametni telefon postaje špijun koji može bilježiti vaše lozinke, chatove, e-mail poruke, a da iste niste upisali direktno na njegovom ekranu.

Naravno, algoritam koji stoji iza činjenice da akcelerometar u vašem pametnom telefonu može prepoznati vaše udarce po tipkovnici je izuzetno kompliciran i vjerojatno neće tako skoro doći u ruke hakeru, ali mogućnost postoji.

Stoga, ili odmaknite telefon od svoje tipkovnice ili jednostavno tipkajte 'nježnije'.

'Kradu' podatke s kartica

'Špijunski' nastrojen pametni telefon može ne samo pratiti što tipkate, već može i ukrasti podatke s vaše kreditne kartice samim time što je u njenoj blizini.

S razvojem NFC tehnologije razvile su se i kreditne kartice koje ne zahtijevaju fizičko provlačenje kroz čitač, već je dovoljno prisloniti ih na NFC uređaj.

Novi modeli pametnih telefona opremljeni su NFC odašiljačem i prijamnikom kako bi jednostavno podijelili i primili dokumente bez kompliciranog povezivanja s drugim uređajem.

Spojite karticu i pametni telefon i imate potencijalni problem.

Stručnjak za sigurnost, Eddie Lee, mogućnost 'skidanja' podataka s kartice putem pametnog telefona i NFC-a uspješno je dokazao na DefConu 2012. i onda objavio aplikaciju kojom je to dokazao na internetu. Besplatno.

Aplikacija ne samo da vam može 'ukrasti' podatke s kartice, već ih može i poslati na drugi mobilni telefon i tako omogućiti bilo kome da kupuje na vaš račun.

'Lažni' punjači

Svi smo se našli u situaciji u kojoj nam se ispraznila baterija na mobilnom uređaju baš u trenutku kad nam je najpotrebnija. U pojedinim kafićima nudi se 'kiosk' s različitim punjačima koje posjetitelji tih kafića mogu besplatno koristiti.

Popijete kavu i napunite mobitel u isto vrijeme. Super, zar ne? Pa baš i ne.

Dok vi i vaš mobilni ljubimac punite svoje baterije, 'lažni' punjač puni ga i programom koji bi mogao ukrasti vaše podatke ili ih već krade.

Čak i ako ne mislite da vaš mobilni telefon sadrži neke privatne podatke, sjetite se samo kako uređaj prati kud se krećete i te podatke pohranjuje kako bi vam servirao relevantne informacije o vremenu ili oglase.

A da ne govorimo o privatnim podacima koje imate u svojoj e-mail prepisci - od kućne adrese i broja telefona nadalje.

Kako biste izbjegli 'lažne' punjače, nosite sa sobom svoj vlastiti punjač ili rezervnu bateriju.

'Lažni' mobilni tornjevi

Sve što smo dosad spomenuli nije ništa u usporedbi s 'lažnim' mobilnim tornjevima.

Postavljanje bilo kakvih odašiljača za mobilnu mrežu obično povlači i pitanje zračenja i zdravlja ljudi koji se nalaze u njegovoj blizini. No profesor Ralf-Philipp Weinmann sa Sveučilišta u Luxembourgu pokazao je kako je moguće 'upasti' u mobilni telefon kroz same mobilne signale.

'Zračni napad' zahtijeva izradu posebnog odašiljača koji se pretvara da je odašiljač mobilne mreže i tako presreće signal s mobilnog uređaja.

Kad jednom 'uspostavi vezu' s uređajem, haker može prisluškivati telefonske pozive, koristiti mikrofon za prisluškivanje razgovora i kad nije uspostavljen poziv, presretati poruke, ali i kod pojedinih modela promatrati što se događa kroz kameru uređaja.

I sve to bez instalacije bilo kakvog dodatnog programa na vašem uređaju. Zastrašujuće? Definitivno!

'Špijuniranje' u 3D tehnici

Ali bez obzira na to koliko vam se zastrašujuće činilo sve što smo dosad naveli, ovaj posljednji način špijuniranja gori je od svih prethodnih.

Zahvaljujući naizgled zabavnoj aplikaciji PlaceRaider, haker može u bilo kojem trenutku napraviti fotografiju pomoću vašeg mobilnog telefona i poslati ju na centralni server na analizu.

Nekoliko fotografija kasnije i aplikacija može napraviti 3D prikaz vašeg stana, ureda, automobila.

Usput, može vas uslikati kad ukucavate PIN na bankomatu ili unosite šifru za e-mail.

Aplikaciju je razvila američka vojska s idejom da se zloćudni dio aplikacije sakrije unutar legitimne aplikacije za kameru ili obradu fotografija, kakvih ima na tržištu na stotine.

Na taj bi način bez problema dobili dopuštenje korisnika za korištenje kamere i mogli mirno fotografirati svijet oko sebe.

Još uvijek mislite da je vaš pametni telefon vaš najbolji prijatelj? Razmislite još jednom.