REKORDI SVIH VRSTA

2010. najekstremnija od eksplozije supervulkana 1815.

28.06.2011 u 13:43

Bionic
Reading

Protekla je godina bila godina najekstremnijih vremenskih prilika još od eksplozije indonezijskog supervulkana Tambore 1815. godine, kada je svijet primao manje svjetlosti, a nije bilo ni pravoga ljeta, objavio je jedan od najuglednijih svjetskih meteorologa

U svijetu su 2010. zabilježeni oprečni rekordi i klimatske pojave - najveće vrućine s obiljem padalina te istovremeno najveće suše i hladnoće otkad je mjerenja, rekao je Jeff Masters, jedan od utemeljitelja web stranice Weather Underground.

Prema Mastersu i 2011. je na najboljem putu da bude izuzetna. Primjerice u 65 posto američke savezne države Teksas zabilježena je izuzetna suša, a u Europi jedno od najtoplijih proljeća u posljednjih stotinu godina. U SAD-u je dosad registriran i rekordan broj tornada, a arktički led najtanji je za ovo doba godine.

Američki i britanski znanstvenici još su u siječnju objavili da je 2010. zajedno sa 2005. u prosjeku bila najtoplija godina od kad je mjerenja te da je bila 34. godina zaredom u kojoj su temperature bile iznad prosječnih za 20. stoljeće. Masters ističe da novi podaci otkrivaju da su ekstremne prilike bile raširene po cijelom svijetu.

Bila je to također i godina u kojoj su zabilježeni: drugo po redu najintenzivnije izbljeđivanje koralja, najmanja zapremina arktičkog leda, vrlo neobična sezona monsuna u Kini te niz abnormalnih oluja u SAD-u i drugim dijelovima svijeta. Neke od pojava povezane su s misterioznom izmjenom fenomena El Nino u La Ninu. No globalne aktivnosti tropske ciklone bile su najniže u poznatoj povijesti.

Vulkan Tambora

Prema Mastersu, 19 zemalja, koje pokrivaju oko 20 posto svjetskog kopna, bilježilo je rekordne temperature. 'Vruće godine stvaraju više ekstremnih suša i oborina od hladnih godina. To se događa zato što su veće količine energije uključene u isparavanje koje pak stvara veće količine kiša i snijega, a mjesta do kojih vlaga ne stiže postaju još suša i toplija', rekao je.

'Na mnoge poplave u sezoni 2010/2011. nedvojbeno su utjecali fenomeni El Nino i La Nina, međutim, sve veće količine stakleničkih plinova koje ispuštaju ljudi stvorile su strašan pritisak na klimatske sustave... Ne vjerujem da će godine poput 2010. i 2011. postati uobičajene u narednom desetljeću. Međutim, topliji planet ima više energije za snažnije oluje, jače toplinske udare, intenzivnije suše, obilnije kiše i rekordno brzo otapanje glečera koje će ubrzati podizanje razina mora. Uvjeren sam da će za 20 do 30 godina ekstremi kakve smo vidjeli u 2010. postati uobičajeni', rekao je Masters.

Stručnjaci smatraju da su erupcije vulkana Tambore 1815. uzrokovale zahlađenje od oko 0,4 do 0,7° Celzijevih te izazvale nestašice hrane na sjevernoj polutki planeta.