JESTE LI ZNALI?

10 scenarija u kojima Uber može otkazati suradnju vozačima

31.07.2017 u 12:13

Bionic
Reading

Jeste li znali kako postoji niz prekršaja zbog kojih će Uber ukloniti vozače sa svoje platforme. Evo pregleda deset prekršaja zbog kojih bi vozači mogli biti izbačeni bilo gdje

Ako niste zadovoljni vožnjom Uberom putem aplikacije možete lako podnijeti prigovor. Ponekad će vam, ukoliko procijene kako je prigovor opravdan, vratiti dio ili ukupan iznos kojim ste platili vožnju. 

Ali, jeste li znali kako postoji niz prekršaja zbog kojih će Uber ukloniti vozače sa svoje platforme? Tako, recimo, mogu biti uklonjeni ako odbiju vašu narudžbu zato što je vožnja prekratka ili zato što sa sobom imate psa vodiča. 

Pravila variraju od grada do grada, od države do države. Evo pregleda deset prekršaja zbog kojih bi vozači mogli biti izbačeni bilo gdje.

1) Promocija konkurencije

Nakon što je Uber nagodbom okončao dvije skupne tužbe u travnju 2016. godine više im ne pada na pamet braniti vozačima rad za konkurentske servise. No, smiju zabraniti reklamiranje konkurencije, pa to i čine. 

2) Pad na sigurnosnoj provjeri

U  područjima sa strožom regulativom vozači ne smiju biti kažnjavani. Uber to povremeno provjerava. 

3) Prosječna ocjena niža od 4,6

Ocjene koje dajete nisu bezveze: vozaču s ocjenom nižom od 4,6 mogao bi ostati bez pristupa Uberovoj aplikaciji.

4) Besplatne vožnje članovima obitelji i prijateljima

Uber prati obrasce vožnje svojih vozača. Ako netko među njima stalno dijeli besplatne vožnje nakon nekog vremena će to primijetiti. 

Najčešće se događa da netko stalno koristi istog vozača kako bi zaobišao aplikaciju i plaćao izravno gotovinom. Uhvate li ga u tome, igra je gotova.

5) Javni istupi protiv Ubera

Iako nema čvrstog pravila o javnim istupima protiv Ubera ta bi tvrtka mogla posegnuti za takvom mjerom u slučaju ako je vozač glasno kritičan u medijima i na društvenim medijima. 

6) Prečesto otkazivanje vožnji

Ukoliko vozač više puta zaredom otkaže vožnje Uber bi ga mogao poslati na hlađenje tijekom kojeg uopće neće moći pristupiti aplikaciji. Preporučeno je broj otkazivanja držati na ispod deset posto ukupnog broja vožnji. 

7) Prijevoz još nekog osim vas

Zateknete li u vozilu koje je došlo po vas nekog drugog osim vozača, možete to prijaviti Uberu. U nekim je dijelovima svijeta to ozbiljan problem.

8) Otkazivanje vožnje zato što je prekratka

Vozači, razumljivo, žele uprihoditi što je više moguće novca po jednoj vožnji. No, ne i na vašu štetu. Ako su otkazali vožnju zato što je prekratka, prijavite ih Uberu.

9) Manje od jedne vožnje mjesečno

Žele li koristiti Uberovu aplikaciju, vozači moraju odvoziti bar jednu vožnju svakih 30 dana. 

10) Uskraćivanje vožnje zbog životinja

Odbije li pustiti u vozilo psa vodiča koji ide sa slijepom osobom, vozaču može biti odmah uskraćen pristup Uberovoj aplikaciji, piše Business Insider