idu tužbe

Hoće li Francuzi zadati veliki udarac Uberu u Europi?

04.07.2017 u 15:55

Bionic
Reading

Uber je u Europi dobio novi udarac nakon što je savjetnik Suda Europske Unije rekao da Francuska ima pravo tužiti lokalne menadžere te taksi aplikacije zbog vođenja ilegalne taksi službe

Kako piše Reuters, Uber je zaobišao neobvezujuće mišljenje Suda Europske Unije, objasnivši da se ono odnosi samo na uslugu koju su koristili nelicencirani vozači putem UberPOP-a koji više nije dostupan u toj zemlji.

Suci će po pitanju Ubera donijeti konačnu odluku nekad tijekom godine. No, oni obično prate komentare savjetnika Suda koji su odbili Uberovu argumentaciju da je Uber samo digitalna platforma i da je kao takvu treba manje regulirati od obične prijevozničke tvrtke.

Ovaj slučaj našao se na Sudu EU-a još 2014., nakon što je Francuska donijela novi zakon prema kojem je kazneno djelo organizirati ilegalnu taksi službu te su postavljena ograničenja pri korištenju softvera u prolaženju klijenata na ulici.

U Uberu su tvrdili kako nisu taksi kompanija i kako optužnice prema dva njihova menadžera u Francuskoj nisu valjane jer je francuski zakon zaobišao EU pravila prema kojima ograničenja digitalnih usluga mora odobriti administracija u Bruxellesu.