TIHA VODA BREGE DERE

Zoranov uspon u Zdravkovoj sjeni

26.07.2010 u 12:02

Bionic
Reading

Zoran Mamić je preuzeo naslovnice od svojeg starijeg brata Zdravka. Bivšeg hrvatskog reprezentativca, a danas sportskog direktora Dinama, sumnjiči se da je zajedno s kladioničarskom mafijom i sucima izrežirao finale Hrvatskog nogometnog kupa

Zoran Mamić bio je dobar nogometaš i imao je solidnu karijeru. Profesionalne korake napravio je u Dinamu (1992-1997), a nakon toga je potražio sreću u Njemačkoj gdje je nosio dresove Bochuma, Bayera L., Fürtha, Ahlena i Eintrachta Trier. Bio je član hrvatske reprezentacije koja se 1998. okitila broncom na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj, pa je tako dobio i državnu nagradu za sport 'Franjo Bučar'.

Godine 2005. vratio se u Dinamo, gdje njegov stariji brat Zdravko vedri i oblači. Zoran je u javnosti bio predstavljen kao glas razuma u obitelji, miran i uljudan, a nakon igračke karijere (ožujak 2007) čekalo ga je mjesto sportskog direktora kluba.

Uz pomoć svojih nogometnih veza koje je stvorio za vrijeme igračke karijere i s bratom u zaleđu, Zoran je uskoro postao jedan od najmoćnijih ljudi u hrvatskom nogometu. Nije mu bilo ni teško kada je pored sebe imao najmoćnijeg – Zdravka.

No dok je stariji brat Mamić često bio gost naslovnica, Zoki se uvijek držao postrani. Sada je i mlađi Mamić počeo izlaziti iz sjene, na njegovu žalost, zbog negativnih stvari: sumnjičilo ga se za 'torbarenje' dionicama HT-a, označavalo kao prvog krivca za dovođenje nekvalitetnih stranaca u Maksimirsku 128, govorilo o njegovom preljubničkom životu, nakon čega mu je propao brak, pisalo o noći provedenoj u policiji nakon vožnje u alkoholiziranom stanju, a sada se našao na listi osumnjičenih koji su navodno namjestili finale Kupa.

Zoran Mamić se nije viđao u društvu sumnjivih faca, tu je 'čast' imao njegov brat. Njega su zanimali koncerti, odlasci u kino, druženje s ostalim sportašima i hrvatskim jet-setom. Bavio se i građevinskim te menadžerskim poslovima, ali i tu je bio u sjeni Zdravka.

No daleko od toga da nije bio moćan. Pored veza izgrađenih u Njemačkoj, gdje je možda i upoznao Antu Šapinu, u Hrvatskoj mu nije bilo teško pohvatati konce.

I njemački istražitelji tvrde da je Zoran imao jako dobre veze u sudačkoj organizaciji i HNS-u, ali najveća je istina da mu je veći dio moći osigurao Zdravko i teško da je mlađi braco mogao bilo što napraviti bez znanja starijeg.

Utakmica koju je namjestio Zoran?