TU SU DA BI UČILI

Zoran Milanović preuzeo Dinamovu retoriku

26.09.2013 u 13:32

Bionic
Reading

Za razliku od Dinamovih nastupa u Ligi prvaka čini se da će situacija s usklađivanjem lexa Perković s europskim propisima završiti svojevrsnim hepiendom. No postoji i jedna prilično zabavna paralela, a odnosi se na retoriku koja prati ove male hrvatske tragikomedije u Europi

Nakon kopernikanskog obrata i povlačenja na početnu poziciju (uoči nagle promjene Zakona o izručivanju) premijer Milanović objasnio je kako je došlo do ove maratonske diplomatske sapunice.

'O lexu Perković dosta toga smo naučili. Za tri, šest, devet mjeseci ponovno ćemo se naći u nekoj sličnoj situaciji, ne po ovom pitanju, ali po nekom drugom da. Riječ je o tranzitornoj bolesti. To je cijena našeg odrastanja', objasnio je premijer i neodoljivo podsjetio na retoriku koja je u Dinamu vladala dok su plavi pognute glave marširali kroz skupine Lige prvaka.

Tada su, od Uprave kluba, preko oba trenera i svih igrača, svi emitirali vrlo slične izjave. Teško je ocijeniti da su u Vladi pronašli uzore upravo na Maksimiru, jer ova retorika (naravno) nije nastala u Dinamovim hodnicima. To je općenit izričaj ljudi koji su se našli u društvu sposobnijih od sebe i znaju da su nedorasli. Jer teško je pronaći izjave u kojima procjenjuju koliko će dugo 'učiti i rasti' i kada planiraju biti konkurentni. No ima i takvih...

'Učimo, ali dokle ćemo učiti, stvarno ne znam. Volio bih da dobijemo barem jednu utakmicu u Ligi prvaka. Pa da mnogi koji nas podcjenjuju ušute', rekao je u Parizu Dinamov kapetan Joe Šimunić ne shvaćajući da se u Dinamu, baš kao i u hrvatskoj Vladi, često ponavljaju razredi.