nakon višemjesečne šutnje

Zoran Mamić iskreno o transferima, ciljevima Dinama, suradnji s trenerom Bjelicom i nepravomoćnoj presudi

03.02.2020 u 16:23

Bionic
Reading

Sportski direktor zagrebačkog Dinama, Zoran Mamić, imao je razloga za zadovoljstvo ovog ponedjeljka. Naime, s kapetanom momčadi, Arijanom Ademijem, potpisan je novi petogodišnji ugovor

Malo se koji klub, a pogotovo u Hrvatskoj, može pohvaliti višegodišnjom suradnjom s jednim igračem. Dinamo se upisao na tu listu, jer s Arijanom Ademijem potpisan je novi, petogodišnji ugovor, a koji reprezentativca Sjeverne Makedonije uz Dinamo veže do njegove 33. godine.

Pridodamo li tome da je prošlog tjedna Dinamo ostvario jedan od najvećih ugovora u povijesti kluba, prodajom Danija Olma u RB Leipzig, jasno je da sportski direktor, a riječ je o 48-godišnjem Zoranu Mamiću, ima razloga za zadovoljstvo.

'Jako smo ponosni na to da je Arijan ostao s nama. To pokazuje njegovu veličinu i ono što on znači Dinamu. Ponudu koju je on imao, što se njegovo dijela tiče, bila je i više nego fantastična. I veća nego je imao u Dinamu. No, njegova je želja bila ostati u Dinamu. I s toga smo silno ponosni', s velikim zadovoljstvom u glasu pričao je Zoran Mamić, koji se, kada je vidio koliko je novinara došlo na ovu svečanost, i našalio da je i prije trebao razgovarati s novinarima.

Podsjetio je Mamić na najteže dane Ademijeve karijere, odnosno period kada je nakon utakmice protiv Arsenala na Ademijevu adresu stigla suspenzija, zbog navodnog korištenja dopinga.

'Onaj trenutak, kada je saznao za kaznu, što je za svakog igrača i svakog čovjeka stravično težak udarac, on je pokazao i karakter, i snagu, što fizičku, što psihološku, da sve to prebrodi. Naravno, da mu je klub bio velika podrška i da te dvije godine, iako po slovu ugovora mu nismo trebali ništa plaćati. Međutim, Dinamo mu je ispunio to u 100-postotnoj mjeri, stao iza njega. A osim što smo se držali ugovora, mi smo sa svim našim relacijama, odvjetnicima, troškovima koji su se pojavili zbog te afere, odnosno suđenja, mi smo tražili način da se ta kazna ukine ili smanji. I na svu sreću, Ari je sve to izdržao i vodi Dinamo na kvalitetan i dobar način, i još jednom mu čestitam ali i zahvaljujem na svemu'.

  • +10
Hrvatski Telekom Prva liga, 20. kolo, NK Slaven Belupo - GNK Dinamo Izvor: Pixsell / Autor: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

Osvrnuo se Dinamov sportski direktor na zimski prijelazni roku, u kojem nije bilo jako prometno, ali je Dinamo uspio ostvariti jedan od svojih najvećih transfera, prodajom Danija Olma u RB Leipzig, a prema kojem je već sada dobio 18,5 milijuna eura, dok se u budućnosti očekuju dodatni bonusi ali i 20 posto od sljedećeg transfera.

'Mi imamo užasno veliki broj igrača u kadru prve momčadi, jer u ljeto nas čekaju nove euro-kvalifikacije, ali i europsko prvenstvo, gdje će neki naši igrači igrati sa svojim reprezentacijama, tako da nam treba veći broj igrača. Što se tiče prodaje, otišao je Dani Olmo, plus još neki igrači, dok smo neke poslali na posudbe, a neki su pak sporazumno raskinuli ugovor. To je pokazatelj da Dinamo je ozbiljan, stabilan, da želi zadržati ekipu, pa se potom i još pojačati. I da ćemo raditi sve da u ljeto ponovimo minimalno ovaj rezultat'.

O potencijalnim pojačanjima Mamić nije želio govoriti, već je naglasio izvrsnu suradnju s trenerom Nenadom Bjelicom i komunikaciju među njima, prema kojoj se usuglašavaju stavovi oko potreba momčadi. Otkrio je Mamić i da su pregledali skoro tisuću igrača, odnosno da skautiraju njih 100-tinjak te da o tim igračima znaju sve i da će ekspresno reagirati, bude li potrebe.

'Cilj je apsolutno isti kao i svake godine, odnosno dvostruka kruna, pa potom i kvalifikacije za Ligu prvaka, odnosno minimalno ulazak u skupine Europske lige, ali kroz onaj zadnji krug, odnosno play-off Lige prvaka. Naravno da to nije jednostavno, to su naše želje, naši ciljevi. Vrlo uspješno godinama to i ostvarujemo, i nadam se da možemo, minimalno ponoviti i rezultat iz ove sezone'.

Zoran Mamić iz Dinama je otišao 2016. godine, a vratio se u lipnju 2019. U međuvremenu je Rijeka uspjela stići do naslova prvaka te jednog osvojenog Kupa, što Mamiću daje za pravo, jer i prije je s bratom Zdravkom, vodio sportsku politiku kluba, konstatirati kako je njegovim povratkom klub osnažen.

Međutim, s obzirom na presudu suda u Osijeku, a koji je Zoranu Mamiću izrekao nepravomoćnu presudu zbog izvlačenje novca iz Dinama od četiri godine i 11 mjeseci zatvora, njegov povratak u klub dio navijača dočekao je s negodovanjem.

Evo što o tome kaže sâm Mamić.

'Pa kao što sam rekao i onoj jedinoj press-konferenciji, ja mirno spavam. Znam što sam napravio, i što nisam. Vrijeme će pokazati što će biti s time. Odluka je nepravomoćna. Dakle, ja nisam osuđenik. Kažem, trebamo pričekati, vrijem će sve pokazati'.

U klubu, bez obzira na sve, imate podršku?

'Apsolutno, Prvo, ljudi koji su u klubu, su me i doveli. Znaju što ja mogu donijeti u klub, što sam pridonosio prije dok sam bio u Dinamu, i mislim da je bespredmetno raspravljati da li ja mogu doprinijeti svojim iskustvom, svojim znanjem i svime onime što sam napravio u karijeri', zaključio je Zoran Mamić.