izbornik o problemima

Zlatko Dalić analizirao je poraz od Šveđana pa uoči utakmice s Portugalom otvoreno priznao: Nisam bio dovoljno pametan i mudar...

16.11.2020 u 09:58

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija u utorak od 20.45 sati na Poljudu protiv aktualnih europskih prvaka Portugalaca igra posljednju utakmicu grupne faze UEFA Lige nacija. Uoči ovog odlučujućeg susreta u kojem 'vatreni' moraju ići na pobjedu žele li osigurati ostanak u elitnom razredu Lige nacija progovorio je izbornik Zlatko Dalić

Hrvatska je u Solni izgubila 2:1 od Švedske i u pitanje dovela opstanak u elitnom razredu UEFA Lige nacija. U utorak u Splitu (17. studenog, stadion Poljud, 20.45 sati) 'vatreni' dočekuju Portugalce. No, svima je u glavi neočekivani poraz od Šveđana.

I sam izbornik Zlatko Dalić teško se mirio s izgubljenom utakmicom, no previše je problema koji su utjecali na blijedo izdanje 'vatrenih' na sjeveru Europe.

'Švedska je ovog trenutka bolja od nas. Moramo reći istinu!', kazao je odmah na početku razgovora za Sportske novosti Zlatko Dalić i nastavio:

'Pozitivno je u svemu tome što smo se u drugom dijelu pokušali dići i bili smo kvalitetniji, ali nismo bili dovoljno dobri da bismo izjednačili. Šveđani su nas limitirali svojom agresivnošću i igrom. Nije stvar u pristupu. Nego jednostavno protivnik je bolji. Što da vam kažem? Ako hoćete istinu, Šveđani su bili bolji od nas. Pa može netko biti bolji. Ne moramo uvijek mi biti od svih najbolji. Nedostajalo nam je puno igrača, tražili smo neka rješenja… Jedini je razlog rezultatu što su oni bili bolji. I gotovo!'

Dalić pokušava izgraditi novu momčad, previše je tu promjena od finala SP-a u Rusiji. Logično je da su i rezultati nešto lošiji, a tome su pridonijele ozljede i koronavirus.

'Moramo biti realni i iskreni. Ako pogledamo momčad koja je igrala u Solni, samo četvorica su bili na Svjetskom prvenstvu, tek dvojica nastupili u finalu. Neki koji su danas starteri tada nisu bili ni blizu reprezentacije. Za razliku od drugih mi stvaramo novu momčad. Nedostajalo nam je sedam igrača koji bi svi igrali da su bili s nama. To moramo imati u vidu te objektivno sagledavati gdje smo i što nam se događa. Ali nisam pesimist, stvorit ćemo mi reprezentaciju', optimističan je Dalić koji je ipak morao priznati pogrešku:

  • +7
Švedska - Hrvatska, UEFA Liga nacija, 14.11.2020. Izvor: EPA / Autor: Henrik Montgomery

'Nisam bio dovoljno pametan i mudar kod planiranja jesenskog rasporeda. Trebao sam izbjeći ove jake prijateljske utakmice sa Švicarskom i Turskom. Unatoč mojoj želji da igram s vrhunskim suparnicima, ovo stanje u kojem živimo s tim koronavirusom nije za takve planove. Putovali smo u listopadu u Švicarsku, sad u Tursku i Švedsku, to nije bilo dobro. S druge strane, čekamo svakih nekoliko dana rezultate testova, oko toga raste psihoza, puno je stvari koje nisu nogometne. Jedva čekam da sve to prođe.'

VIDEO: Miroslav Lelas / Pixsell

U utorak nas na Poljudu čeka utakmica s Portugalom od kojeg redovito gubimo. A reprezentacija je desetkovana...

'Imam kadar igrača kakav imam, pokušat ćemo složiti najbolji sastav koji možemo da odigramo dobru utakmicu i uzmemo bod. Idemo pobijediti Portugal, a koristan bi mogao biti i remi. Jedino mogu najaviti da ćemo napraviti sve što možemo. Ništa drugo. Neću kukati, nema pesimizma, samo moramo biti realni kakva je situacija. Samo da smo kompletni, da nam ne nedostaje tih sedam igrača, bilo bi drugačije', zaključio je hrvatski izbornik Zlatko Dalić u razgovoru za Sportske novosti.