IMA LI LIJEKA?

Životna drama njemačkog nogometaša; odumiru mu mišići!

02.03.2017 u 15:02

Bionic
Reading

Mario Götze (24) proživljava najteže trenutke u karijeri. Liječnici su mu zbog 'nepravilnosti u metabolizmu' zabranili treninge, a sada se suočio s teškom dijagnozom...

Nogometaš koji je na SP-u 2014. godine u Brazilu golom u 113. minuti finala donio Njemačkoj naslov svjetskog prvaka danas proživljava teške trenutke. Mario Götze definitivno nije odigrao svoju najbolju utakmicu, iako su mu tek 24 godine čak je pet puta osvajao naslov njemačkog prvaka, igrao je za Borussiju Dortmund, pa 2013. prešao u Bayern za 37 milijuna eura, da bi se u ljeto 2016. vratio u redove 'žuto-crnih'.

U Dortmundu su očekivali da Götze ponovno bude stožerni igrač momčadi koja želi prekinuti dominaciju Bavaraca, no život je imao drugačije planove i trenutno je pitanje hoće li nadareni veznjak ikada više zaigrati nogomet!

Često je u dosadašnjoj karijeri Götze imao problema s ozljedama mišića, no liječnici niti jednom nisu posumnjali da se možda radi o bolesti, a ne fizičkom uzroku. Njemački mediji izbrojali su kako je u posljednjih šest godina imao čak 11 ozljeda mišića!

Ove su sezone problemi s mišićima postali neizdrživi, te su liječnici Götzea poslali na detaljne pretrage. Prva je dijagnoza bila 'nepravilnost u metabolizmu', pa su mu preventivno zabranili bilo kakav fizički napor. Potom je uslijedio šok! Mario Götze navodno ima miopatiju - vrlo rijetku nasljednu bolest degeneracije mišićnog tkiva!

>> Panika u Dortmundu; Götze je bolestan, a ne znaju što mu je

Problem je u tome što danas još ne postoji nijedan način učinkovitog liječenja kojim bi se mogla povratiti mišićna snaga jer mišićna vlakna doslovno i bespovratno odumiru... Istraživanja u genetici i molekularnoj biologiji omogućit će možda u skoroj budućnosti bolje razumijevanje nastanka mišićnih bolesti i pronaći specifične načine liječenja. Postoje lijekovi koji mogu usporiti bolest, ali ako je uznapredovala učinkovitost je neznatna.

'Još točno ne znamo u kojoj je fazi bolest. Za to nam trebaju dodatne pretrage pa ćemo nakon toga vidjeti hoćemo li je moći liječiti', objavili su iz Borussije i dodali:

' Mario do daljnjega ne smije trenirati niti se naprezati...'