mlada nada za tportal

Želja da zaigra za Njemačku život mu je okrenula naopako; Sosa nam je ispričao što mu je u četiri oka kazao izbornik Dalić i poručio: Novi sam u reprezentaciji pa se možda varam, ali...

07.09.2021 u 08:22

Bionic
Reading

Iako je kroz mlađe reprezentativne selekcije potvrđivao svoju klasu, a isto je nastavio u dresu Stuttgarta te je bio na širem Dalićevu popisu za odlazak na Euro ovog ljeta, sugestije nekih 'prijatelja' da prihvati poziv u njemačku reprezentaciju dovele su Bornu Sosu u nezgodan položaj. Naravno, ta je opcija propala, pa je uz pokajanje morao pokazati novu dozu čvrstine i karaktera te uvjeriti sve da zaslužuje još jednu priliku. A mnogi se slažu da ju je iskoristio

Kroz što je sve 23-godišnji Zagrepčanin Borna Sosa prošao u posljednjih nekoliko mjeseci, teško bi to podnijeli i neki stariji i iskusniji igrači. Od lažnih obećanja igranja za njemačku reprezentaciju, pa do prozivki da je izdajica, ali i skidanja s liste reprezentativaca... Ukratko, život mu se preko noći okrenuo naopako!

Ipak, Sosa je sve junački podnio, posvetio se treninzima i mukotrpnom radu, a svojim igrama u bundesligašu Stuttgartu privukao je pozornost i natjerao izbornika Zlatka Dalića da mu pruži još jednu šansu. I to u kvalifikacijama za SP, kod neugodne Rusije u Moskvi. Povjerenje je opravdao i više od očekivanja, s čime se složila kompletna nogometna javnost, pa je zaslužio i startno mjesto na lijevom boku protiv Slovačke u Bratislavi.

Odrađene su dvije utakmice, krenuli ste u obje kao starter. Jeste li očekivali takvo povjerenje izbornika Dalića? Posebice zbog svega onoga što se događalo tijekom svibnja, odnosno kada ste najavili igranje za reprezentaciju Njemačke?

'Naravno da me raduje to što mi je izbornik dao povjerenje u ove dvije utakmice u kojima smo uzeli važna četiri boda na najtežim gostovanjima u skupini. Mislim da svaki igrač koji dođe u reprezentaciju vjeruje u sebe te se naravno nada minutaži, tako da sam i ja u glavi bio spreman dati svoj doprinos ako izbornik tako odluči. Pomoglo mi je to što sam uoči utakmice imao razgovore s izbornikom Dalićem u kojima mi je pojasnio što očekuje od mene, koje su moje zadaće i tako mi je olakšao pripremu, posebno kada govorimo o debiju protiv Rusije', kazao je za tportal Sosa.

Nakon što vam je propala mogućnost igranja za Njemačku stigla je i odbijenica, prvo Zlatka Dalića za Euro, a potom i Igora Bišćana da igrate za U-21. Kako ste se osjećali u tim trenucima? Jeste li vjerovali da se već ovako brzo stvari mogu okrenuti u vašu korist?

Ne gledam na to kao odbijenice... Izbornici su u tom trenutku smatrali da je tako najbolje. Izbornik Dalić mi je i tada jasno dao do znanja da su mi vrata reprezentacije otvorena, a da poziv trebam zaslužiti svojim igrama u klubu. Drago mi je da sam uspio u tome i da sam sada među Vatrenima. Na meni je da maksimalno radim kako bih i ostao tu gdje jesam jer je konkurencija izvrsna.

U Stuttgartu su čvrsto stali iza vas, što vam je dalo potrebnu snagu da nastavite u istom smjeru što se igračkog dijela tiče.

Naravno da svaki igrač priželjkuje biti u klubu koji ga poštuje, u kojem ima jasno definiranu ulogu i u kojem se može razvijati. Mogu reći da sam u Stuttgartu vrlo zadovoljan svojom ulogom i igračkim napretkom proteklih godina, a uostalom, kroz Stuttgart sam došao do hrvatske A reprezentacije.

Kad već spominjemo Stuttgart, igrate u sustavu s tri igrača u zadnjoj liniji. Hrvatska pak igra s četiri, a vidimo da i vi i Juranović više volite ići naprijed po bokovima? Je li vam teško pohvatati konce takve igre u reprezentaciji, jer imali ste tek nekoliko zajedničkih treninga?

Većinu karijere igrao sam u sustavu s četiri igrača u zadnjoj liniji, pa mi nije nikakav problem brzo se prilagoditi na tu formaciju. Koliko idem naprijed, to ovisi i o taktičkoj ideji izbornika, kao i o protivniku, ali mislim da su ove dvije utakmice u kojima nismo primili pogodak protiv teških protivnika, niti smo im dali puno prigoda, pokazale da smo dobro funkcionirali bez obzira na to što do sada nismo igrali zajedno. Vjerujem da je jedna od snaga ove reprezentacije to što imamo taktički potkovane igrače koji su sposobni igrati u različitim formacijama. Mogu dodati da mi je osobno puno pomogao Mateo Kovačić jer je pozicijski bio blizu mene, a osim što je vrhunska klasa od igrača, dosta je komunicirao sa mnom tijekom igre i olakšao mi ove dvije utakmice.

  • +62
Slovačka - Hrvatska, kvalifikacije za SP Izvor: Pixsell / Autor: Slavko Midzor/PIXSELL

Stekao se dojam da je ta priča oko Njemačke već daleko iza vas, jer već u Moskvi maksimalno ste opravdali očekivanja, a i hrvatska javnost uvjerila se da ste kapacitet za A reprezentaciju te je digla palac gore.

Drago mi je ako je tako. Moja je osnovna želja u svakoj utakmici dati maksimum na terenu i odraditi zadaće koje je postavio izbornik. Ponavljam, daleko najvažnije je to što smo mi kao momčad uzeli četiri boda u Moskvi i Bratislavi, a sada to trebamo poentirati protiv Slovenije kako bismo okončali rujanski mini ciklus zadovoljni ostvarenim učinkom.

Znamo da su bodovi u kvalifikacijama najvažniji, a s dva teška gostovanja donijeli ste ih četiri. No dojam je da igra ipak nije na nivou na kojem smo navikli gledati Hrvatsku, odnosno da je tek u Bratislavi to izgledalo konkretnije, organiziranije, posebice u napadačkom dijelu?

Novi sam u reprezentaciji pa se možda varam, ali dojma sam da se reprezentaciju već tri godine gleda kroz prizmu Svjetskog prvenstva i da se u kontekstu igre uvijek traži više i bolje. Mogu to razumjeti, sigurno smo i sami svjesni toga da smo u ofenzivnom segmentu mogli dati više, ali koliko se sjećam, kvalifikacije nikada nisu bile lagane za hrvatsku reprezentaciju, kao što nisu ni za druge reprezentacije. Pa i ta sjajna momčad iz 2018. teškom mukom prošla je kvalifikacije. Stoga ne bih bio previše kritičan nakon ova četiri boda jer su nam Bratislava i Moskva najteža gostovanja u skupini te smo nakon ovih rezultata u dobroj poziciji uoči završetka kvalifikacija.

Sve nas raduje postupan povratak navijača na tribine

Što možemo očekivati od dvoboja u Splitu protiv Slovenije? Bit ćemo domaćini pred, nadamo se, punim i glasnim poljudskim tribinama.

Svakako se nadamo velikoj podršci jer će nam to puno značiti u ovoj važnoj utakmici. Sve nas raduje postupni povratak navijača na tribine, bilo je uistinu drugačije igrati pred praznim gledalištem. U Ljubljani smo već vidjeli da je Slovenija vrlo neugodan protivnik, izbornik Kek odlično nas poznaje, a bit će nam ovo treća utakmica u šest dana, uz duga putovanja, što je zaista naporan ritam. No sve to ne znači da bježimo od uloge favorita - želimo i idemo na tri boda koja nam trebaju u utrci za Svjetskim prvenstvom.

Strahujete li da bi vam mogao možda biti upućen i kakav zvižduk?

Ne razmišljam o tome, zaista. Mislim da navijači dolaze podržati hrvatsku reprezentaciju, za koju igram s ponosom i za koju sam i do sada davao sve od sebe još od mlađih uzrasta, a naravno da ću davati i dalje.

I za kraj, tijekom zime pisalo se o interesu Bayerna za vaše usluge. Koliko je bilo realno da se to dogodi te ima li kakvih kombinacija da bi se to moglo dogoditi u nekom od sljedećih prijelaznih rokova?

To nije tema o kojoj sada razmišljam, niti bih govorio. Koncentriran sam na hrvatsku reprezentaciju i predstojeću utakmicu sa Slovenijom, a potom na klupske izazove sa Stuttgartom.

  • +22
Rusija - Hrvatska, kvalifikacije za SP Izvor: EPA / Autor: YURI KOCHETKOV