tko je kriv za poraz?

Zbog ove odluke izbornik Dalić jednog je igrača napravio tragičarom, a drugog jako rastužio

25.03.2019 u 06:09

Bionic
Reading

Hrvatska nogometna reprezentacija doživjela je poraz 1:2 od Mađarske u Budimpešti. Iako je već u 13. minuti povela, očito je vodstvo djelovalo kontraproduktivno i umjesto da nastave u istom ritmu te pokušaju zabiti i drugi gol, naši su posustali i dopustili domaćinima da se vrate u igru

Nakon što su nam prošlog ljeta donijeli pregršt veselja, a nastup u Ligi nacija shvatili kao 'zagrijavanje' za kvalifikacije za Euro 2020., ovaj ciklus nije krenuo u željenoj atmosferi.

Doduše, nitko nije ni očekivao da će biti jednostavno, jer sada, kad je Hrvatska druga na svijetu, jasno je da je i veliki motiv za sve. Pa tako i za Azerbajdžan, Mađarsku... Sigurno će biti i za Wales, odnosno Slovačku.

Međutim, dojma smo da je izbornik Dalić ipak napravio propust jer na gol je stavio Lovru Kalinića, 201 centimetar visokog golmana engleskog drugoligaša Aston Ville.

  • +31
Kvalifikacije za Euro 2020, Mađarska - Hrvatska Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Naravno, to što je riječ o drugoligašu uopće nije važno već činjenica da Kalinić nije na golu, do ovog reprezenativnog okupljanja i dvoboja s Azerbajdžanom bio od 16. veljače, odnosno da je propustio čak šest utakmica. Također, nije nevažno spomenuti da mu ni sâm dolazak na gol ovog kluba nije donio pregršt zadovoljstva.

Jer Kalinić je u osam utakmica kada je bio na golu (sedam prvenstvenih i jednu u FA kupu) primio 15 golova. I samo u jednoj ostao je netaknute mreže.

U posljednjoj utakmici u kojoj je branio, 16. veljače, protiv West Bromwich Albiona u prvih 45 minuta primio je dva gola, a onda je na poluvremenu ostao u svlačionici. Sumnjalo se tada da je u duelu dobio i potres mozga, no kasniji su pregledi pokazali da je s Kalinićem ipak sve OK.

No od tada je na klupi za pričuve, što dobro znaju izbornik Zlatko Dalić i njegov pomoćnik Dražen Ladić, bivši golman.

'S golmanima je situacija specifična. Njih nije lako mijenjati. Kalinić je imao dobrih obrana na Svjetskom prvenstvu i u Ligi nacija. Nisam sretan time što neki od naših igrača nemaju zadovoljavajuću minutažu ili formu, ali vidjet ćemo, ispred nas su još dva tjedna', rekao je pri objavljivanju popisa igrača na koje računa u ovom kvalifikacijskom ciklusu izbornik Zlatko Dalić.

Po istom pitanju oglasio se i Dražen Ladić, bivši golman, a sada prvi asistent izbornika Dalića. Tada je u razgovoru za tportal Ladić objasnio.

'Ne znam što će i hoće li izbornik Dalić mijenjati nešto. Naime, tek kad se okupimo, vidjet ćemo u tih dva, tri dana treninga tko je u kakvoj formi i kako reagira u konkretnim situacijama. Znate, golmanska pozicija je specifična, kod nje ne smije biti grešaka. Ne smije biti ni kod igrača u terenu, ali tamo postoji mogućnost da netko popravi tu pogrešku. Iskreno, da golman ne brani godinu dana, onda je to problem, ali u ovom periodu, od mjesec dana, to se ne bi trebalo odraziti na njega. Zato kažem - pustimo vrijeme, vidjet ćemo sve na treninzima.'

Nažalost, Lovre Kalinić očito u tih par dana trening nije uhvatio formu, kiksao je kod oba gola. Kod prvog gola kojeg mu je Szalai zabio, trebao je izaći još malo te skratiti kut mađarskom napadaču. A kod drugog, koji je stigao iz kornera, lopta je dovoljno dugo 'putovala' do druge vratnice, kroz 'peterac' u kojem je 201 centimetara visoki golman 'gazda'. Međutim, njegova spora reakcija ili bolje rečeno korak i nesigurnost pri izlasku omogučili su Patkaiju da ugura loptu u mrežu za 2:1.

U studiju Nove TV kao stručni komentator gostovao je Tomislav Butina, još jedan bivši reprezentativni golman, koji je potvrdio Kalinićeve greške.

'Gol je bio branjiv, ali ne treba raditi dramu zbog toga. Njegova situacija u klubu nije toliko dobra jer je izgubio mjesto u početnoj postavi. Ima dva i pol mjeseca do iduće utakmice i stožer će procjeniti tko je najbolji izbor za idući susret. Ostao bih u pozitivnom ozračju i ne bih previše dramio nakon ovog poraza, jer ne bih htio da zbog jednog gola razapinjemo vratara ili kompletnu momčad'.

I nećemo ni mi 'dramiti', ali možemo se pitati što bi bilo da je na golu bio Dominik Livaković, mladi Dinamov golman koji je s 'modrima' odigrao nekoliko odličnih utakmica u Europskoj ligi, ali i predstavio se u okršaju protiv Engleza u velikom stilu.