VIŠE OD TREĆINE TRKAČA

Kako je ovo moguće? Na maratonu u Meksiku diskvalificirano 11 tisuća varalica

06.09.2023 u 10:05

Bionic
Reading

Organizatori meksičkog maratona navodno su diskvalificirali 11.000 trkača nakon što su elektronički uređaji za praćenje otkrili da sudionici nisu završili cijelu utrku

Preko 30.000 trkača sudjelovalo je na 40. izdanju utrke u Mexico Cityju 27. kolovoza. No organizatori meksičkog maratona bili su prisiljeni istražiti brojne anonimne pritužbe o varalicama.

U pritužbama se navodi da tisuće trkača nisu završili cijelu distancu. Trkači su optuženi da su koristili osobna vozila i javni prijevoz tijekom utrke kako bi 'pretrčali' stazu.

Meksički maraton navodno je diskvalificirao 11.000 trkača jer nisu uspjeli završiti stazu.

U istrazi su koristili podatke s elektroničkih uređaja za praćenje trkača koji su otkrili da tisuće njih nisu prošle kroz kontrolne točke na ruti.

Sportski institut Mexico Cityja potvrdio je da je pokrenuo istragu o ovoj situaciji.

'Sportski institut Mexico Cityja obavještava da će nastaviti identificirati one slučajeve u kojima su sudionici XL Mexico City Marathon Telcel 2023. pokazali nesportski stav tijekom događaja te će poništiti njihova vremena registracije', stoji u priopćenju.

Inače, nekoliko trkača je tvrdilo da njihov elektronički uređaj za praćenje nije ispravno radio što je dovelo do toga da njihova vremena nisu bila točno zabilježena dok su prolazili kroz kontrolne točke.

Ovo nije prvi put da je meksički maraton bio prisiljen diskvalificirati trkače zbog varanja. Gotovo 6000 trkača bilo je diskvalificirano u utrci 2017., a 20 posto trkača nije uspjelo završiti cijelu stazu.

Organizatori su poništili rezultate i 3090 trkača nakon utrke 2018.

Ovogodišnju mušku utrku osvojio je Bolivijac Hector Garibay u vremenu 2:08:23, dok je u ženskoj trijumfirala Celestine Chepchirchir iz Kenije u vremenu 2:27:17.