EUROCHALLENGE KUP

Zagreb okrenuo Nijemce i zaslužio četvrtfinale

09.03.2010 u 17:10

Bionic
Reading

Košarkaši Zagreba su u odlučujućem dvoboju Challenge kupa uspjeli svladati njemačke Artland Dragonse rezultatom 69:67 (16:17, 18:15, 15:15, 20:20) i plasirati se u četvrtzavršnicu tog trećeg po snazi europskog kupa

Tri minute prije kraja Zagreb je bio u rupi. Darren Fenn je unatoč Žorićevom namjernom prekršaju zabio za 65:59. Imao je i bacanje i loptu sa strane. Ipak su 'mravi', kojima je nedostajalo pet standardnih igrača, pronašli izlaz.

Kapetan Simon, koji je do tada gađao 2/12, povezao je dvije trice za izjednačenje, a minutu prije kraja Barać se nadovezao svojom tricom i, pokazat će se, riješio pitanje pobjednika. U prvih 37 minuta Zagreb ih je pogodio samo dvije.

'Kamo sreće da se tako svaku utakmicu mučim sa šutom, a da uđu najvažnije', rekao je ponosni Simon koji je dvoboj završio sa 13 koševa, osam skokova i pet dodavanja.

Jedno Simonovo bacanje u završnici bilo je dovoljno za konačnih 69:67.

Artland, u kojemu su 'na štihu' uvijek i samo američki igrači, 30 je minuta sjajno gađao trice i radio u obrani, no u nastavku se probudio Luka Žorić (dva koša do poluvremena, 18 do kraja, uz uobičajenih deset skokova) i Zagreb je, unatoč lošem šutu i tankoj rotaciji, došao do četvrte pobjede i prvog mjesta u skupini.

Ta im pozicija u četvrtini finala donosi Krilyu Sovietov iz Samare, a Zagreb će eventualnu treću utakmicu igrati u svom Trnskom. U slučaju prolaza aplicirat će za domaćinstvo final foura, u Trnskom itekako žele ovaj trofej.

'Kad smo došli do ovdje, bilo bi šteta ne iskoristiti priliku za završnicu. Prezadovoljan sam i rezultatom i prezentacijom svojih zdravih igrača, sada imamo dva tjedna da saznamo sve o Rusima i pripremimo se za te dvoboje', rekao je nakon dvoboja trener gostiju Denis Bajramović.

Prvu ozbiljniju rolu na svom novom domaćem parketu odigrao je i zadarski biser Toni Prostran. U obrani je limitirao opasnog Pricea na pet koševa, dok je u napadu upisao po tri koša, skoka i asistencije.

'Bio sam nervozan, ali zadovoljan sam učinkom. Dali smo svoj maksimum i zasluženo pobijedili', rekao je Prostran kojemu je i tradicionalno kritični trener dao prolaznu ocjenu.

Osim Žorića i Simona, odlično je odigrao i Andrej Štimac (15 koševa, četiri skoka), a odlično je počeo i Mašić koji je stao na devet koševa iz prve četvrtine.

Pred Zagrebom je borba za završnicu u regionalnoj ligi, a prvi dvoboj protiv Rusa u Trnskom na rasporedu je za dva tjedna. Zagreb je dočekao svoje proljeće u Europi.

REZULTATI 6. KOLA:

Zagreb CO - Artland Dragons 69-67
FMP - Belgacom 81-55

TABLICA:

1. ZAGREB CO 6 4 2 - 2 10
2. FMP 6 4 2 +21 10
3. Artland Dragons 6 3 3 +16 9
4. Belgacom 6 1 5 -35 7