mr. MVP Mike James

Amerikanac koji je profesionalni put započeo u Hrvatskoj ulazi u povijest Eurolige

04.03.2024 u 14:47

Bionic
Reading

Mike James, najbolji košarkaš Monaca, proglašen je za najkorisnijeg igrača mjeseca veljače (MVP) što mu je već peta takva nagrada tijekom europske karijere

Po tom pitanju se 33-godišnji Mike James približio rekorderu u ovoj domeni Nikoli Mirotiću koji je takvo što zavrijedio sedam puta u svojoj karijeri.

Monaco je tijekom veljače pobjeđivao tri puta i tri utakmice i to svaki put klubove koji su ispred njega na ljestvici, Fenerbahce, Virtus iz Bologne i Barcelonu. U tim je susretima James prosječno postizao 20.3 poena po utakmici te je uz to imao šest skokova, 3.7 asistencija i 1.7 ukradenu loptu po susretu. Euroliga je na svom X profilu objavila i kratki video koji možete vidjeti OVDJE.

U ožujku će James, ne dogodi li mu se rana ozljeda u prvom sljedećem ogledu, postati veliki euroligaški rekorder. Trenutačno je drugi na vječnoj ljestvici strijelaca ovog natjecanja s ukupno 4.444 poena. Ispred njega je jedino legendarni grčki košarkaš Vassilis Spanoulis sa 4.455 poena što znači da Jamesu nedostaju tek 12 za dolazak na prvo mjesto. Iza Jamesa ostao je i veliki Juan Carlos Navarro...

Prije Monaca James je nastupao u Euroligi noseći dresove Baskonije, Panathinaikosa, milanske Olimpije i moskovskog CSKA. Od svih najboljih strijelaca u povijesti Eurolige James ima najbolji prosjek, 16.4 poena po dvoboju.

Zanimljivo je spomenuti kako je Mike James 2012. godini za svoj prvi profesionalni klub u karijeri odabrao KK Zagreb iz četvrti Trnsko. No, nije se dugo zadržao u Novom Zagrebu gdje ga je trenirao Danijel Jusup jer je dobio puno bolju ponudu iz Izraela od strane kluba Hapoel Galil Elyon. No, i sam je puno puta rekao kako mu je boravak u Hrvatskoj ostao u lijepoj uspomeni.