Wings for Life World Run

Zadar postaje dio povijesti; o ovome će govoriti cijeli svijet!

20.02.2014 u 14:42

Bionic
Reading

U prostoru crkve sv. Donata u Zadru danas je najavljen jedinstveni sportski događaj koji će povezati čitavi svijet. Riječ je o utrci Wings for Life World Run koja će se 4. svibnja, osim u Zadru, održati na još 36 lokacija diljem svijeta

Utrka će započeti istovremeno u cijelom svijetu, neovisno o vremenskim prilikama ili zonama. Krajnji cilj utrke je prikupiti sredstva za zakladu Wings for Life koja se bavi istraživanjem leđne moždine i pronalaskom lijeka za ozljede leđne moždine, a 100% vrijednosti iznosa startnina prikupljenih u sklopu ove svjetske utrke bit će uloženo u zakladu. Utrku će prenositi više od 100 televizijskih kuća u 70-ak država koji će uživo pratiti utrku. Hrvatska utrka započinje s Pozdrava suncu u Zadru 4. svibnja u 12 sati.

Zadarski gradonačelnik Božidar Kalmeta nije krio oduševljenje činjenicom da je baš Zadar izabran za domaćina ove utrke u Hrvatskoj.

'Zadar je grad sporta i mladih. Biti dio ovakve priče za nas je velika čast. Osobno ću trčati i pozivam sve sugrađane, ali i građane Hrvatske da nam se pridruže u ovoj lijepoj humanitarnoj priči', kazao je Kalmeta koji je na odlasku pokupio 'naramak' promotivnog materijala kako bi ga podijelio zaposlenicima gradske uprave.

Glasnogovornik Turističke Zajednice grada Zadra Stjepan Felber je naglasio kako je od iznimnog značaja za turističku promidžbu Zadra činjenica da će se spektakl održati na početku sezone.


Predstavnica Hrvatske udruge paraplegičara i tetraplegičara Manda Knežević je poručila kako nitko nije cijepljen protiv invalidnosti i ukazala na šokantan podatak da zbog ozljede leđne moždine u invalidskim kolicima godišnje završi stotinu ljudi.

'Značajan je ovo projekt u istraživanju načina liječenja ozljeda leđne moždine, ali i senzibiliziranju javnosti. Puno smo prepreka prešli da bi došli u ovaj prostor. Smisao akcije je da ljudi shvati da bi nam svima trebalo biti što više stvari podjednako dostupno', kazala je Knežević.

U ime sportaša pozivnice Zadranima i građanima Hrvatske poslali su članovi veslačkog zlatnog četverca Martin i Valent Sinković, David Šain te Damir Martin, kao i proslavljeni hrvatski jedriličari Šime Fantela i Igor Marenić. Oni su kontaktirali svoje sportske prijatelje iz drugih država i izazvali ih na trkački dvoboj, tko će izdržati duže.

'Vjerujem da ćemo izdržati 10 do 15 kilometera' kazao je Fantela koji vjeruje da je to dionica u kojoj bi mogao sačuvati prednost ispred presretača koji starta pola sata nakon samih trkača. U trenutku kada presretač prođe pored sudionika utrke aktivira se sudionikov čip i utrka za njega tu završava. Drugim riječima ne trči se prema cilju, već cilj trči prema sudionicima. Završetak utrke za one najspremnije je u Primoštenu.

Uzorni sportaši su pozvali svih koji mogu da se prijave i trče za one koji to ne mogu ili pomognu volonterskim radom na ovom velikom projektu o kojem će se pisati u cijelom svijetu. Naravno, i zadar će dobiti reklamu kakvu je samo poželjeti mogao.

Prijave za utrku primaju se do 20. travnja, startnina je 99 kuna, a svi oni koji se prijave do 23. veljače ispod startnog broja imat će ispisano i svoje ime. Više informacija o utrci i načinima plaćanja možete saznati na ovom linku.

Sandra Perković - promotorica utrke