PREVIŠE JE ULOŽENO

Za Dinamo u Superkupu ne smije biti isprika!

06.07.2013 u 09:49

Bionic
Reading

Iako iz stručnog kadra Dinama pokušavaju primiriti atmosferu prije utakmice Superkupa, naši analitičari s portala Tribina.hr nikako se ne slažu da je riječ o nebitnoj utakmici

Utakmicom Superkupa počinje sezona nogometa na hrvatskim travnjacima, a na terenu će snage odmjeriti dva najveća hrvatska kluba, Dinamo i Hajduk. Tako smo na našem community portalu Tribina.hr pitali što možemo očekivati od ovog dvoboja, a reakcije su bile poprilično burne

Korisnik Mac316 pita je li moguće da Kruno Jurčić ima pravo proglašavati utakmicu gotovo pa nevažnom: Pa jesu li ti milijuni uloženi zato da trener sebi stvara alibije o nebitnim utakmicama, ili onima manje bitnima po njegovom stručnom kriteriju? Pa tko će te doći gledati onda? Jurčiću, tvoje je da Dinamo u svakoj utakmici protiv bilo kojeg protivnika osim ranga Lige Prvaka izgleda kao nuklearna podmornica naspram drvene ribičke brodice jer su i takva ulaganja u momčad i toliko tvoji igrači više vrijede od ostalih. Nema izgovora, nema nebitne utakmice, tvoje je da Dinamo razvaljuje, ne sljedeći mjesec, ne na jesen, niti na proljeće nego odmah i sad pa sve do kad sezona traje. Jedini popust može biti ako se uđe u skupine LP, onda ima nasuprot sebe jače i što ulovi – ulovi – sve ostalo mora biti rastavljeno na sastavne dijelove inače posao nije obavljen.

Hajduk realno gledano ima jednu jedinu prednost nad Dinamom, a to je atmosfera. U Superkupu Dinamo ima priliku da dominantnom predstavom tu atmosferu barem malo spusti i pokaže Splićanima da im duh i borba neće biti dovoljni da se natječu s jednostavno prevelikom razlikom u kvaliteti naspram Dinama. Ako to ne postigne, ako Hajduk dobije ili čak ako izgubi časno uz podjednaku igru, Hajduku rastu krila, a Dinamo ne samo da stavlja upitnike iznad sebe, nego i pokazuje onima koji se možda nećkaju da li ići na stadionu da ih opet čeka jednako mučenje kao što gledaju svake godine. Trener s takvim stavom da kad igra s najvećim rivalom u utakmici za trofej proglašava tu utakmicu nebitnom nema što raditi na klupi momčadi koja, ako sve šale i doskočice maknemo na stranu, zaista je 'atomska' za sve ostale na domaćoj sceni.

S druge strane, korisnik baiso misli da svi akteri dobro znaju važnost dvoboja: Sve to u teoriji zvuči lijepo i krasno, ali ovo je hrvatska liga i nisam siguran koliko zapravo dvama najboljim klubovima znači ovaj trofej. Jasno je da bi Hajduku ovo bio mnogo veći vjetar u krila na kojemu će lebdjeti cijelu polusezonu. Izjava Jurčića kojom Superkupu oduzima važnost nazivajući ga revijalnim, po meni nije sasvim iskrena. Naime, Jurčić zna koliko su Hajdukovci napaljeni na svaku utakmicu protiv Dinama, a naročito kad je u igri trofej pa je ovom izjavom htio pokazati kako on i Dinamo za ovaj trofej ne mare previše, da im nije bitan i da ga napaljeni Hajduk, koji očekuje 'veliku borbu za trofej', može slobodno uzeti. Time želi postići da motiv splitskih 'bilih' malo splasne, da splasne ionako slabo zanimanje za ovu utakmicu. U takvim uvjetima, gdje nema velikih tenzija, više do izražaja dolazi sama kvaliteta momčadi gdje je Dinamo bolji. Zato, nemojmo se zavaravati. Jurčić itekako zna da je i ovaj trofej bitan, ali samo prikriva karte.

Na kraju, korisnik Realovac postavio je neke dvojbe i tvrdnje kako bi sastavi mogli izgledati: Sastav Dinama ima tri ili četiri pozicije oko kojih nisam siguran tko će istrčati u subotu.

1.) Tko će igrati zadnjeg veznoga? Leko i Ademi nisu 100 posto spremni iako bi inače Ademi zasigurno zauzeo tu poziciju, ako obojica neće biti spremni očekuje se da će uskočiti Brozović koji je imao jako dobrih trenutaka na toj poziciji ili Jedvaj.
2.) Tko će zamjeniti Sammira na poziciji jednog od dva ofenzivna vezna? Jedno mjesto će zauzeti Husejinović koji bi trebao dati doprinos i zamjeniti Sammira, ali tko će biti drugi? Konkuriraju Antolić, Pamić i ponovno Brozović.
3.) Pozicija najisturenijeg napadača? Jurčić je istakao da se dvoumi između dva rješenja, Čopa i Kramarića.
4.) Četvrta pozicija zapravo i nije diskutabilna budući da je Ibanez ugrabio mjesto lijevoga beka, ali Pivarić raste iz utakmicu u utakmicu.

Što se Hajduka tiče, Igor Tudor ambiciozno je krenuo s uigravanjem igre s tri igrača u posljednjoj liniji da bi vrlo brzo promijenio mišljenje i vratio se na četiri u liniji. Vezni red je promijenio strukturu te bi na mjesto zadnjeg veznog trebao uskočiti Anđelković, dok bi ispred njega trebali igrati Caktaš i Sušić u izostanku Andrijaševića. Napadački trio bi trebali biti Kouassi, Vuković i najistureniji Maglica. Mislim da bi Tudor trebao više Kouassija uključiti u igru i približiti veznome redu, na krilu često zna biti izoliran dok u sredini vrlo dobro povezuje redove, nudi se kao rješenje i stvara višak.