AMERIČKA POSLA

Woods proglašen sportašem desetljeća

17.12.2009 u 09:17

Bionic
Reading

Nakon što je Tiger Woods postao svakodnevna tema tračeva svjetskih dokoličara u pomoć je odlučila priskočiti američka agencija AP. U izboru za sportaša desetljeća ranjeni marketinški div odnio je uvjerljivu pobjedu i tako privukao još malo pozornosti na svoje junačko djelo. Inače, od pet sportskih vertikala četiri su iz SAD-a. Krasan izbor

Unatoč seksualnim skandalima koji su u zadnja tri tjedna narušili ugled Tigera Woodsa, njegove uspjehe na golf terenima nemoguće je ignorirati, pokazao je u srijedu izbor američke novinske agencije Associated Press, u kojem je Woods proglašen za sportaša desetljeća.

Woods je osvojio 64 turnira diljem svijeta, uključujući njih 12 iz masters serije. Izgubio je samo jednom kada je kao vodeći ušao u završnu rundu. Njegovih 56 pobjeda na PGA Touru u posljednih 10 godina čine ga neusporedivo uspješnijim od konkurenata.

Woods je u srijedu izabran za sportaša desetljeća u izboru urednika Associated Pressa s 56 od moguća 142 glasa.

Više od polovice glasova povučeno je nakon 27. studenoga, kada je Woods doživio čudnu automobilsku nesreću u dvorištu svoga prvog susjeda blizu Orlanda na Floridi, nakon koje se počela otpetljavati 'trakavica' s njegovih najmanje 11 ljubavnica, koja sada već tjednima puni stranice američkih tabloida i minute njihovih televizijskih pandana - emisija o slavnima.

Lance Armstrong, šestorostruki pobjednik Tour de Francea koji je preživio rak, u izboru je završio kao drugi s 33 glasa. Treći je Roger Federer, tenisač s najviše Grand Slam titula u pojedinačnoj konkurenciji u povijesti, s 25 glasova.

Olimpionik s osam zlatnih medalja iz Pekinga, plivač Michael Phelps je četvrti s 13 glasova. Peti je sa šest glasova Tom Brady, 'quarterback' New England Patroitsa, jedne od najtrofejnijih momčadi NFL-a trenera hrvatskog podrijetla Billa Belichicka. Šesti je sprinter Usain Bolt s četiri glasa. Još je pet sportaša dobilo po jedan glas.