ISKUSNI FRANCUZ

Wenger: Mladi treneri su danas žrtve klupskih uprava

16.02.2009 u 18:59

Bionic
Reading

Mnoge mlade trenere nestrpljive su uprave klubova stajale karijere u Premier ligi, tvrdi trener Arsenala, Arsene Wenger (59)

Otkako je francuski stručnjak prije 12 godina počeo raditi kao trener u sjevernom Londonu, 107 trenera klubova Premier lige smijenjeno je odlukama klupskih uprava. Uglavnom su stradali mlađi treneri, koji su na početku karijere dobili priliku da vode premierligaške klubove.

Od početka ove sezone među prerano 'otpisane' trenere u elitnom engleskom nogometnom razredu uvrstila su se trojica mladih stručnjaka, Roy Keane (37 godina), Paul Ince (41) i Tony Adams (42).

'Ne radi se o anonimnim trenerima, nego o istaknutim nogometaškim imenima, jer su sva trojica bili vrhunski igrači, Roy Keane kapetan Manchester Uniteda i reprezentacije Irske, a Ince i Adams dugogodišnji članovi najbolje engleske vrste. Usprkos tomu, oni su izgubili posao nakon što su za kormilom premierligaša proveli samo 6 mjeseci ili još manje,' napisao je Wenger na Arsenalovoj web stranici u tekstu posvećenom stručnom radu u engleskoj top-ligi.

'Nije mi jasno kako su ih se tako brzo odrekli članovi uprava njihovih klubova, koji su im pola godine ranije ukazivali 'bezrezervno' povjerenje. Iako je svaki od njih imao različit put do dolaska za kormilo Premierligaškog kluba, suočili su se s istim problemom - nestrpljenjem klupskih uprava. Mladi treneri su danas, u globalnom nogometu, u vrlo teškoj situaciji. Dovoljno je da im se sreća ne osmjehne samo nekoliko tjedana pa da njihov klub proglasi kako je momčad u rezultatskoj krizi i da je za to kriv trener kojeg treba odmah smijeniti.'

Po Wengerovom mišljenju nije dobro ako mladi stručnjak rano biva suočen s gubitkom posla u nekom uglednom klubu, jer poslije toga teško dobiva šansu od drugih klubova. A možda se radi o vrlo darovitom treneru, kojemu je trebalo samo malo više povjerenja klupskih čelnika pa da se osovi na noge, profilira momčad i s njom počne nizati dobre rezultate. Ako klub svakih 6 mjeseci mijenja trenera ni mladi igrači na koje on računa i koje isprva forsira neće imati priliku za napredovanje, jer u strahu za svoju poziciju takav trener poseže za iskusnijim igračima i stavlja ih u prvi sastav smatrajući da ga zbog toga nitko neće kritizirati.