LJETNA S HRT-OM

Više od 370 sati vrhunskog sporta i rekorder Zoran Primorac

11.04.2012 u 15:53

Bionic
Reading

Bruno Kovačević, glavni urednik Hrvatske televizije, na vrlo impresivnoj prezentaciji u studiju pred kolegama urednicima i novinarima predstavio je ljetnu shemu programa HRT-a

Naglasak je, kako je najavljeno, bio na dva velika sportska projekta koji su pred državnom televizijom - a to su Europsko nogometno prvenstvo u Poljskoj i Ukrajini te Olimpijske igre u Londonu gdje će vrlo važnu ulogu igrati hrvatski sportaši.

Tako će HRT emitirati čak 150 sati programa za EURO i oko 220 sati za Olimpijske igre.

Na EURU 2012. ukupno se igra 31 utakmica, a HRT će izravno prenositi sve susrete, osim onih u trećem kolu po skupinama koji se igraju istodobno, no njih će se moći vidjeti u snimkama.

Prijenose nogometnih utakmica iz Poljske i Ukrajine komentirat će urednik Sportske redakcije HTV-a Stjepan Balog, zatim Drago Ćosić, Saša Sušec i bivši radijski komentator Krešimir Čampa koji trenutačno radi za televiziju Arena Sport.

'Hrvatske nogometne reprezentacije nije bilo na zadnjem velikom natjecanju (SP 2010, op. a.), stoga smo sigurni da će naš nastup na Euru biti iznimno gledan', rekao je Stjepan Balog.

Među stručnim suradnicima bit će Otto Barić, Igor Štimac, Goran Vlaović i drugi.

'Posao stručnog komentatora radim s jednakim žarom kao što sam nekada igrao nogomet', kratko je kazao Štimac.

Dodajmo još kako će Europsko nogometno prvenstvo HRT pratiti iz triju studija, Studija 7 u HRT Domu na Prisavlju, zatim studija u poljskome gradiću Warki - koji će biti smješten u kampu hrvatske reprezentacije - te studiju na stadionima. Na projektu EURO 2012. bit će angažirano ukupno 45 zaposlenika HRT-a.

Olimpijski program bit će posebno atraktivan. Zamišljeno je da se igre prate po tzv. atenskom modelu iz 2004. što znači da se sav program (komentiranje, studijske emisije, obrada, montaža i slanje) emitira iz međunarodnog centra u Londonu.

Zoran Primorac, kojem će odlazak u London biti sedme Olimpijske igre po čemu je hrvatski rekorder, nada se dobrim i uspješnim igrama:
'Meni su Olimpijske igre uvijek bile na prvom mjestu i kao mali sam imao veliku želju nastupiti na njima i osvojiti medalju. To sam uspio u prvom pokušaju (1988. Seul, op. a.). U Londonu očekujem dobar nastup, prije četiri godine u Pekingu sam nesretno izgubio u četvrtfinalu i pokazao sam da nisam za baciti', rekao je 42-godišnji Primorac dodavši:

'Očekujem najtrofejnije OI u posljednje vrijeme i barem šest-sedam medalja. Osim Blanke Vlašić, koja ima najveće izglede, tu su još rukometaši, vaterpolisti, zatim jedrenje, a možda neto od nas iz stolnog tenisa iznenadi.'

Kroz olimpijski program gledatelje HRT-a vodit će voditeljice koje su se već dokazale u vođenju velikih sportskih događaja i to Mila Horvat, Lana Banely i Mirna Zidarić. Komentatorsku ekipu čine Mićo Dušanović, Slavko Cvitković, Drago Ćosić, Bruno Kovačević, Stjepan Balog, Saša Sušec, Viki Ivanović i Mario Šapit.

Među reporterima tu su Boris Jelavić, Mihovil Horvat, Daniel Križ. Na projektu Olimpijskih igara neposredno će raditi više od 60 zaposlenika HRT-a.