SuperSport HNL

[VIDEO/FOTO] Komisija nogometnih sudaca HNS-a napokon se oglasila o penalima koji su dosuđeni Hajduku; evo kako su oni vidjeli sporne situacije

07.02.2023 u 14:32

Bionic
Reading

Derbi 20. kola SuperSport HNL-a na Poljudu su u nedjelju igrali Hajduk i Rijeka. Gosti su u Jadranskom derbiju bili uspješniji, Rijeka je slavila 2:1, a utakmicu koju je sudio Ante Čulina obilježila su dva dosuđena penala za Hajduk u samoj završnici utakmice. Komisija nogometnih sudaca HNS-a oglasila se i rastumačila ove sporne situacije

Utakmicu na Poljudu sudio je Ante Čulina, dok je VAR sudac bio Zdenko Lovrić. Prvi je penal za Hajduk dosuđen u 88. minuti nakon prekršaja na Kaliniću. Livaja je tada zabio za smanjenje vodstva Rijeke na 2:1.

Komisija nogometnih sudaca Hrvatskog nogometnog saveza objavila je tumačenje i interpretaciju te situacije.

88. minuta: Sudac utakmice dosudio je kazneni udarac nakon incidenta kad branič HNK Rijeke sapliće suparnika s leđa unutar vlastita kaznena prostora. KNS HNS-a izazove ovakve prirode razmatra isključivo domenom prosudbe suca u terenu za igru i ne očekuje uključivanje VAR sudaca bez obzira na smjer odluke suca.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

Drugi je penal dosuđen ponovno za Hajduk i to samo nekoliko minuta kasnije, u drugoj minuti sudačke nadoknade. Prekršaj je bio na Livaji, a evo što o svemu kaže Komisija nogometnih sudaca HNS-a:

90. +2 minuta: Incident u kaznenom prostoru HNK Rijeke nije prekršaj prema pravilima nogometne igre. Sudac u terenu za igru ispravno je procijenio duel dvojice igrača za loptu. Nažalost, nakon intervencije VAR suca i OFR pregleda snimke, promijenio je svoju odluku i dosudio kazneni udarac. Kontakt između braniča i napadača razmatra se kao posljedica borbe za loptu i vrlo je laganog intenziteta. KNS HNS-a ovaj izazov ne smatra dostatnim za dodjelu kaznenog udarca. KNS HNS-a intervenciju VAR suca, koja inicira dosuđivanje kaznenog udarca, smatra neispravnom, neutemeljenom u pravilima nogometne igre i smjernicama KNS-a.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Croatel/MAX Sport

Podsjetimo, nekoliko je sudačkih eksperata nakon utakmice analiziralo ove situacije i svaki je dao različito mišljenje, a dojam je kako ni nakon ove analize Komisije nogometnih sudaca HNS-a ništa nije puno jasnije...

>> Hrvatski nogomet samo na MAXSport kanalima!

>> Nova sezona SuperSport Hrvatske nogometne lige i sav hrvatski nogomet gledaju se ekskluzivno na MAXSport 1 i MAXSport 2 kanalu na MAXtv-u. Više informacija OVDJE.

>> Sve video sažetke SuperSport Hrvatske nogometne lige pogledajte OVDJE.

Izvor: Društvene mreže
  • +6
Hajduk - Rijeka (20. kolo SuperSport HNL-a) Izvor: Cropix / Autor: Ante Cizmic
Standings provided by Sofascore