MOMČADSKO SP

Veliki prekoret Hrvatske koji otvara vrata prolaska skupine

18.02.2024 u 15:03

Bionic
Reading

Nakon pobjede nad Mađarima, Hrvatska je i ostvarila drugu pobjedu na Svjetskom momčadskom prvenstvu u Južnoj Koreji svladavši Belgiju s 3:2 nakon što su gubili 0:2, objavio je HSTS.

Belgija je povela nakon što je Nuytinck s 3:2 svladao Tomislava Pucara, a potom je Rassenfosse s 3:1 pobijedio Andreja Gaćinu. Bio je to meč u kojem je Zadranin imao sve u svojim rukama, i to više puta, ali raspoloženi talentirani i 20-godišnji Belgijac se svaki put provukao.

Kad se sve činilo bezizlazno ukazao se Filip Zeljko, koji, recimo, dan ranije s Mađarima nije imao svoj dan. No, ovog puta, u dvoboju klupskih suigrača, Zeljko je nadigrao Allegra s 3:1 i vratio nas u igru. Allegra. Na to se nadovezao Pucar, koji je u odličnom meču s 3:0 bio bolji od Rassenfossea, a završni udarac Belgijcima zadao je 38-godišnji Gaćina, koji je s uvjerljivih 3:0 nadigrao Nuytincka.

Osim preokreta iz naizgled bezizlazne situacije, nakon prva dva susreta na Svjetskom prvenstvu imamo dvije pobjede protiv izravnih konkurenata, Mađarske (3:1) i Belgija (3:2), za prolazak skupine. No, još nismo definitivno potvrdili prolazak skupine, a ključan će biti meč u ponedjeljak između Belgije i Kube. Pobijedi li Belgija, Hrvatska će sigurno biti druga. Ako bude obratno nama će svakako biti potrebna pobjeda nad Kubom kako bi izbjegli moguće zavrzlame.

U ponedjeljak Hrvatska igra s Kinom koja je toliko dominanta u stolnom tenisu, a pogotovo u ekipnom dijelu, da u tom meču naši igrači mogu samo uživati i dati sve od sebe pa što bude. Ne pamti se toliko duga dominacija jedne zemlje u bilo kojem sportu. Inače, prvih pet najbolje rangiranih igrača svijeta su - Kinezi, a od 2001. sve titule su u njihovim rukama.

'Težak i iscrpljujuć meč, vjerojatno ključan za prolazak skupine, ali ne želim ništa unaprijed govoriti dok se sve na završi. Jako dobra Belgija, kao i Rassenfosse. Doveli smo se da gubimo 0:2, iako je Tomo i u prvom meču imao neku šansu izvući meč u svoju korist. Andrej je igrao jako dobro s Rassenfosseom, vodio je 1:0 u setovima, pa 10:6 u drugom setu. Kod 1:1 je imao 10:6. Na kraju je i u četvrtom setu vodio, i to 9:5, ali Rassenfosse je stalno radio pritisak. Andrej je morao riskirati, dolazilo je do pogrešaka kao i nekih poklonjenih lopti i na kraju je izgubio. Srećom, ukazao nam se Fićo, bio je u svom pravom igračkom izdanju. Na način koji je pobijedio taj susret, iako je izgubio prvi set, sve nas je gurnulo prema naprijed. Tomo je s Rassenfosseom imao jako dobar meč, nije bilo lako unatoč što je završilo 3:0. Bio je to meč s nizom atraktivnih poena. Šlag na kraju je bio Andrej, koji je igrao s podvezanom nogom. I odigrao je doktorski. Ja bih rekao u stilu Kasparova, fantastično taktički. Bio je blizu stola, nije praktički dao Nuytincku da se razmaše, što je njegova igra. Kapetan ekipe nas je sve doveo do pobjede. Jako važne pobjeda jer sada imamo mir. Sutra možemo odmarati Andreja protiv Kine, a nadam se i protiv Kube. Naravno, ako Belgijci pobijedi Kubance. Sada je sve super, nadam se da će tako biti i sutra kad se probudimo, da će se dečki dobro osjećati, neće biti pretjeranih zatezanja i ozljeda', kazao je izbornik Neven Karković.

HRVATSKA - BELGIJA 3:2

  • Pucar - Nuytinck 2:3 (-9, 7, -8, 10, -5)
  • Gaćina - Rassenfosse 1:3 (6, -12, -11, -9)
  • Zeljko - Allegro 3:1 (-7, 5, 7, 8)
  • Pucar - Rassenfosse 3:0 (10, 7, 14)
  • Gaćina - Nuytinck 3:0 (7, 10, 6)