europska liga

Večeras ćemo doznati tko prolazi u osminu finala Europske lige; evo gdje možete gledati najzanimljivije utakmice

27.02.2020 u 15:46

Bionic
Reading

Danas su na rasporedu uzvratne utakmice šesnaestine finala Europske lige. Igra se čak 15 utakmica, a najzanimljivijih devet susreta možete uživo gledati na kanalima Arenasporta, četiri se igraju od 18.55 sati a preostalih pet od 21 sat

Četvrtak je rezerviran za uzbuđenja u nogometnoj Europskoj ligi. Danas su na rasporedu uzvratni susreti šesnaestine finala, a utakmice se igraju u terminima od 18.55 sati te 21 sat.

PORTO - BAYER LEVERKUSEN, Arenasport 3, 18.55 sati

Bayer je u prvom susretu slavio 2:1, no pitanje je mogu li 'apotekari' izdržati na ovom gostovanju. Porto je u posljednjih pet službenih utakmica upisao četiri pobjede i jedan poraz, no taj poraz stigao je upravo u prvom okršaju protiv Bayera odigranom prošlog četvrtka u Leverkusenu.

Može Sergio Conceicao biti zadovoljan činjenicom da je njegova momčad u toj utakmici preko Diaza uspjela zatresti mrežu Bayera, no ne može činjenicom da je Boszova momčad dominirala i ostavila mnogo bolji dojam od Porta. Trenutno Porto vodi veliku borbu s Benficom za naslov prvaka Portugala što je glavni prioritet svih u klubu, no s obzirom da u sljedeću prvenstvenu utakmicu protiv Santa Clare momčad Sergia Conceicaoa ulazi kao veliki favorit, ne očekuje se da će se u uzvratnoj utakmici protiv Bayera odmarati netko od standardnih prvotimaca. Pred uzvratnom utakmicom s Bayerom jedini problem za Sergia Conceicaoa predstavlja upitnik kraj mogućnosti nastupa iskusnog braniča Pepea. Ne očekuje se da će Pepe biti dovoljno spreman da zaigra u početnoj jedanaestorci, stoga bi u centru obrane Porta ovu utakmicu trebali započeti Marcano i Mbemba, navodi u najavi utakmice Dvoznak.com.

Dobra je vijest za trenera Porta da mu se na raspolaganje vratio važni veznjak Danilo. Bayer je impresivno započeo novu kalendarsku godinu i u osam je službenih utakmica upisao čak sedam pobjeda. Boszova momčad ne djeluje pretjerano čvrsto u obrani, ali te manjkavosti uspješno nadoknađuje iznimno efikasnim napadom u kojem sve bolje djeluje brzonogi mladi krilni napadač Diaby. Posljednji niz pobjeda uključio je i Bayer u utrku za naslovom prvaka Njemačke, stoga će biti zanimljivo vidjeti kako će Bosz rasporediti snage u nadolazećim utakmicama jer ga u sljedećih tjedan dana osim zahtjevnog europskog gostovanja kod Porta čekaju prvenstveni derbi s RB Leipzigom, te utakmica četvrtfinala DFB Kupa protiv Union Berlina. U Portugalu će 'apotekarima' nedostajati ozlijeđeni napadač Volland, što znači da bi na isturenoj poziciji Bayerovog tročlanog napada ovu utakmicu trebao započeti Alario. Upitno je hoće li Bosz protiv Porta koristiti 3-4-3 ili 4-3-3 formaciju, te hoće li umjesto bolesnog Aranguiza u centru vezne linije utakmicu započeti Palacios ili Baumgartlinger.

  • +7
Bundesliga, Bayer Leverkusen - Borussia Dortmund Izvor: EPA / Autor: SASCHA STEINBACH

ESPANYOL - WOLWERHAMPTON, Arenasport 4, 18.55 sati

W'hampton je u prvoj utakmici praktički riješio pitanje prolaska, slavio je 4:0. Europska je priča za Espanyol očigledno došla kraju u šesnaestini finala. Izgubila je španjolska momčad prvi ogled kod Wolverhamptona i iskreno je takav scenarij i dobrodošao Espanyolu koji definitivno ima važnijeg posla nego li se u ovom trenutku nadmetati s europskim suparnicima. Premda je zaigrao bolje u posljednje vrijeme Espanyol je i dalje na samom dnu ljestvice Primere te je spašavanje od ispadanja u ovom momentu prioritet za tu momčad. Do spasa Espanyolu u ovom trenutku nedostaje čak pet bodova i taj se razdor ne smanjuje.

U posljednjih sedam nastupa (sva natjecanja) Espanyol je dobio samo jednom (Mallorca). Ukupno je na omjeru 1-2-4, a kroz ovu sezonu su se domaće utakmice pokazale kao ogroman problem za igrače Espanyola. U Primeri je Espanyol na izuzetno lošem domaćem omjeru 1-4-7, premda je nešto bolje reagirao u Europi. U kvalifikacijama za ovo natjecanje je s hendikepima dobio 3/3 domaća susreta (u pitanju su ipak bili bitno lakši suparnici), ali je potom u grupnoj fazi taj prosjek pao na 1-1-1 (Ferencvaros 1:1, sjajnih 6:0 protiv Ludogoreca i potom poraz od moskovskog CSKA 0:1).

Dakako, Espanyol neće samo odraditi ovaj posao u četvrtak, ali je nesumnjivo daleko važnije ono što slijedi u nedjelju (domaći ogled protiv Atletica) i sve ostalo u Primeri.

Wolverhampton je milimetrima udaljen od osmine finala Europske lige. Garantira mu to pobjeda u prvom susretu čime je ova momčad samo potvrdila sjajnu europsku formu ove sezone. Prije toga je u kvalifikacijama Wolverhampton ostvario 6-0-0 (uključujući dvije pobjede protiv Torina), a potom u grupnoj fazi 4-1-1. Ostvario je Wolverhampton 11/13 pobjeda u Europskoj ligi i s potpunim pravom ovu momčad možemo nazvati jednim od pritajenih favorita za ukupno slavlje u Europskoj ligi.

Da je u dobroj formi Wolverhampton je pokazao odmah nakon rečenog slavlja protiv Espanyola te je u domaćem prvenstvu svladao Norwich na domaćem terenu s 3:0. Inače, momčad je napadački vrlo kreativna u posljednje vrijeme u Europskoj ligi te je zabila tri ili više pogodaka na zadnje tri utakmice (Braga 3:3, Bešiktas i Espanyol po 4:0). I obrambeno možemo nahvaliti Wolverhampton jer nije primio pogodak na posljednje četiri utakmice (prije Espanyola i Norwicha odigravao je ovaj sastav po 0:0 protiv Manchester Uniteda i Leicestera).

GENT - ROMA, Arenasport 5, 18.55 sati

Gent je u prvoj utakmici protiv Rome u Rimu upisao minimalan poraz 1:0, no nisu se ostvarile prognoze trenera Thorupa o golijadi na Olimpicu budući da je jedini gol na susretu već u ranoj fazi susreta postigao Carles Perez. Prilika na obje strane nije nedostajalo, no napadači nisu bili pretjerano raspoloženi. Bila je to jedina od posljednjih 12 utakmica Genta na kojoj Thorupovi igrači nisu zatresli suparničku mrežu, a nakon nje samopouzdanje momčadi podignula je uvjerljiva prvenstvena pobjeda nad St. Truidenom. U prvenstvu Gent čvrsto drži drugu poziciju iza Club Bruggea koji je podosta odmakao, te ispred Standard Liegea i Sporting Charleroia koji zaostaju velikih sedam bodova, stoga je jasno da su svi u klubu u potpunosti fokusirani na nadolazeći uzvrat protiv Rome. Gent bi trebao zaigrati u 4-3-1-2 formaciji, a u vrhu napada od prve se minute očekuju David i robusni Delpoitre koji je imao manjih problema s ozljedom. Kod domaćina već neko vrijeme problem s ozljedom ima ofenzivac Yaremchuk koji je u grupnoj fazi natjecanja postigao tri pogotka.

  • +5
Serie A, Atalanta - Roma Izvor: EPA / Autor: PAOLO MAGNI

Roma je očajno započela novu kalendarsku godinu, no niz od pet uzastopnih utakmica bez pobjede momčad Paula Fonsece uspjela je prekinuti rimskim orkšajem s Gentom. Nije to bilo besprijekorno izdanje Rome, ali očito je pobjeda odlično djelovala na samopouzdanje igrača koji su nakon toga u prvenstvu deklasirali nepredvidivu momčad Leccea. Ispratila je Roma Lecce s Olimpica uz četiri gola u mreži Vigorita, a za Paula Fonsecu je još bitnije da Pau Lopez u toj utakmici nije primio gol jer upravo je to glavni cilj Rominog trenera pred uzvratnom utakmicom protiv Genta. Gosti bi trebali zaigrati u 4-2-3-1 formaciji, a Kolarova bi na boku trebao zamijeniti Santon. Iza isturenog napadača Džeke od prve se minute očekuju Carles Perez, Perotti, te Pastore ili Mkhitaryan koji se bore za poziciju ozlijeđenog Pellegrinija. Kod Rome već neko vrijeme probleme s ozljedama imaju rezervni vratar Mirante, bek Zappacosta, veznjak Diawara, te sjajni mladi ofenzivac Zaniolo.

MANCHESTER UNITED - CLUB BRUGGE, Arenasport 2, 21 sat

Prva utakmica završila je 1:1, ali treba naglasiti kako Manchester United nije primio niti jedan pogodak na svom stadionu u grupnoj fazi Europske lige (1:0 Astana, 3:0 Partizan i 4:0 AZ Alkmaar). Primio je i tek jedan gol u zadnjih šest odigranih susreta. Glavni vezni igrač Pogba i najbolji napadač Rashford su i dalje izvan stroja, ali Manchester United bez njih igra vrlo dobro. U posljednjih šest dvoboja (sva natjecanja) Manchester United nije ni jednom izgubio, a ostvario je omjer 4-2-0. Nadalje, njegova je obrana u tih 540 minuta primila tek jedan pogodak i on se dogodio baš na prvom ogledu šesnaestine finala Europske lige kod Club Bruggea (1:1). Gubio je United kod najbolje belgijske momčadi, ali je Martial zabio za izjednačenje i ugodniji uzvrat na Old Traffordu.

Kada već hvalimo djelovanje obrane Manchester Uniteda u posljednje vrijeme, ona to zaslužuje i za prijašnje utakmice. Primjerice, u grupnoj fazi Europske lige United nije primio niti jedan pogodak u tri domaće utakmice i pritom ne treba previše apostrofirati potencijalnu (ne)kvalitetu suparnika. Inače je Manchester United daleko bolji kao domaćin ove sezone, a to će pokazati i brojke u domaćem prvenstvu. Omjer 7-5-2 je dobar, a i u tim okvirima United prima malo golova, manje od jednog prosječno po duelu (12 pogodaka u 14 utakmica).

  • +4
Club Brugge - Manchester United, Europska liga, 2019/20. Izvor: EPA / Autor: STEPHANIE LECOCQ

Posljednji je poraz Club Brugge upisao sredinom prosinca prošle godine kada je izgubio domaći ogled Lige prvaka protiv Real Madrida. Nakon toga je, u svim natjecanjima, belgijska momčad ukupno odigrala čak 14 utakmica i ostvarila je 8-6-0. I ranije smo govorili kako Club Brugge vrlo rijetko gubi ove sezone, no isto tako treba istaknuti da dojam, barem posljednjih tjedana, i nije predobar. Na "silu" ili na "ime" Club Brugge ostvaruje pobjede u domaćim okvirima pa tako ovaj sastav niti jednom nije pobijedio s hendikepom u posljednja dva mjeseca. Zadnja uvjerljiva pobjeda dogodila se krajem prosinca (Zulte Waregem 4-0). Kako god, Club Brugge je dominantan u svom prvenstvu, a takav je i kada gostuje kod svojih ligaških suparnika. Na strani ima 8-4-1 uz tek osam primljenih pogodaka u 13 utakmica.

ARSENAL - OLYMPIACOS, Arenasport 4, 21 sat

Arsenalov proces popravljanja svega lošega što se napravilo ranije u sezoni se nastavlja. Ta je momčad zadnji put izgubila utakmicu krajem prošle godine (domaćih 1:2 protiv Chelseaja). U novoj kalendarskoj 2020. godini Arsenal je i dalje bez poraza. Ostvario je u svim natjecanjima gdje nastupa 6-4-0 u deset utakmica, s tim da je posljednje tri u nizu dobio. Prvo domaćih 4-0 protiv Newcastlea u prvenstvu pa 1:0 u Pireju kod Olympiakosa i 3:2 na Emiratesu protiv Evertona. Taj zadnji ogled je potvrdio da se momčad i psihološki podigla. Odnosno, svi ti dobri posljednji rezultati su djelovali na pravi način na igrače. Arsenal se uzdignuo iznad primljenog pogotka protiv Evertona u prvim sekundama, a preživio je i kada ga je suparnik šokirao debelo u sudačkoj nadoknadi prvog dijela i zabio za 2:2.

Napeta je bila i ta prva utakmica šesnaestine finala Europske lige na grčkom tlu. Mogla je otići na obje strane, ali je i tada Arsenal pronašao izlaz iz svega, pobijedio i želi nastaviti ovu pozitivnu seriju. Inače, kada su novog trenera Artetu na njegovom početku s Arsenalom pitali kakve su mu ambicije u Europi, Arteta je brzopotezno uzvratio "želimo korak više nego prošle sezone". A, Arsenal je prošle sezone igrao finale.

  • +5
Premier liga, Arsenal - Newcastle Izvor: Profimedia / Autor: Robin Parker / Zuma Press / Profimedia

Olympiakos je uistinu uvjerljiv ove sezone u domaćem prvenstvu. Prije nekoliko dana je dobio i veliki derbi kod PAOK-a (1:0) čime je najvećem suparniku pobjegao na pet bodova plusa na ljestvici. Ove sezone u domaćem prvenstvu Olympiakos ima sjajnih 19-6-0 uz samo devet primljenih golova u tih 25 susreta. U prvih 90 minuta šesnaestine finala Europske lige Olympiakos je napravio korak natrag jer je izgubio domaći dvoboj protiv Arsenala, a zadnju utakmicu je, prije toga, Olympiakos (baš kao i Arsenal) izgubio krajem prošle godine (na gostovanju kod Tottenhama u Ligi prvaka). Sada ponovno Grci odlaze u London po ispravljanje ranijih pogrešaka. Inače, Olympiakos je u tom ogledu protiv Tottenhama najavio veliku senzaciju jer je vodio 2:0, ali je na kraju ipak izgubio 4:2. I premda postoji dosta razloga hvaliti Olympiakos i za nastupe u domaćim okvirima i za sjajno odrađene kvalifikacije u Ligi prvaka, toj momčadi definitivno nedostaju određene kvalitete za boj s onim najjačim klubovima. Često je grčka momčad blizu, ali na kraju uvijek ostane na poražavajućoj strani.

INTER - LUDOGOREC, Arenasport 5, 21 sat

Inter je pitanje prolaska u sljedeću rundu Europske lige riješio prošlotjednom 2:0 pobjedom u Bugarskoj koju su Conteovoj momčadi osigurali kasni golovi Eriksena i Lukakua, stoga je jasno da su svi u klubu u potpunosti fokusirani na nadolazeći veliki prvenstveni derbi s Juventusom. Prošlotjedna je Interova prvenstvena utakmica sa Sampdorijom odgođena zbog opasnosti širenja koronavirusa, no derbi s Juventusom će se odigrati pred praznim tribinama stoga je jasno da će Conte svoje najjače adute čuvati za nedjeljnu utakmicu. Jasno, i ovaj večerašnji sraz s Ludogorecom igra se bez navijača...

U konkurenciji za nastup kod Intera nema suspendiranog napadača Lautara Martineza, te vratara Handanovića, veznjaka Gagliardinija i Sensija, te napadača Esposita koji su ozlijeđeni. S obzirom na rezultat prve utakmice i činjenicu da je pred Interom veliki prvenstveni derbi s Juventusom, očekuje se da će Conte odmarati većinu standardnih prvotimaca u ovoj utakmici, donosi Dvoznak.com.

  • +5
Serie A, Lazio - Inter Izvor: Profimedia / Autor: Filippo MONTEFORTE / AFP / Profimedia

Ludogorets je u Bugarskoj nedodirljiv, ali novi trener Vrba ne može biti pretjerano zadovoljan rezultatima svoje momčadi na početku svog mandata. Lošija izdanja u pripremnim utakmicama protiv Akhmata i Slovana očito nisu bila slučajna, iako je u prvoj službenoj utakmici nove kalendarske godine Ludogorets deklasirao u prvenstvu nedoraslu momčad Boteva Vratsa. Protiv Intera je Ludogorets teško kreirao prilike, a opasni gosti svoje su znali iskoristiti, a samopouzdanje momčadi pred uzvratnom utakmicom u Milanu dodatno je poljuljao prvenstveni remi s Etarom.

Dvoboj Red Bull Salzburga i Eintrachta je odgođen.

Za kraj spomenimo kako večeras možete pratiti i utakmice Benfica-Šahtar (Arenasport 1, 21 sat) te Basel-APOEL (Arenasport 6, 18.55 sati).