NAJBOLJI NA SVIJETU

Vaterpolisti otkrili koje rituale imaju prije utakmica

16.08.2013 u 09:24

  • +8

Hrvatski vaterpolisti u opuštenom izdanju

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HVS

Bionic
Reading

Vaterpolski reprezentativci otkrivaju kako se nose s pobjedama i porazima te koje rituale moraju 'napraviti' prije utakmica!

Najtrofejnija hrvatska reprezentativna momčad – vaterpolska reprezentacija na zasluženom je odmoru. Nakon osvajanja zlata na Mediteranskim igrama u Turskoj, te brončane medalje na FINA Svjetskom prvenstvu u Barceloni vaterpolo reprezentativci otkrivaju kako slave pobjede te kako se nose s porazima, kako ponovno pronalaze snagu i osvajaju medalje. Svaki od njih ima neke svoje rituale prije samih utakmica ali i način slavlja.

'Prije samih utakmica u momčadi vlada velika koncentracija i misli su nam usmjerene na ono najvažnije - pobjedu. Prije samog početka utakmice skupimo se u krug blizu gola i zajedno prođemo posljednje upute. Nakon toga zajedno uzviknemo Hrvatska, a svatko od nas ima neki vlastiti ritual ili način na koji se opušta i priprema za utakmicu. Ja osobno volim popiti kavu i pogledati film u slobodnim trenucima prije utakmice. Prije sam imao rituale no odustao sam od toga. Slavim one najvažnije pobjede, a poraze liječim jakim treningom kojim iz sebe izbacim svu negativnu energiju', otkriva kapetan Josip Pavić.

Hrvatski se vaterpolisti kao i svi drugi sportaši često, iz dana u dan, na natjecanjima susreću s velikom količinom sretne ili tužne energije.

'Prije utakmica najčešće se opuštam uz glazbu. Stavljam slušalice i odlazim u svijet vlastitih misli, a razmišljam o mnogim stvarima no uvijek misli završe na onom što me čeka za nekoliko sati – utakmici. Svaku pobjedu slavim na neki svoj način, svaka je drugačija ali i posebno draga. Često svi zajedno izađemo i proslavimo uz glazbu i dobar provod', izjavio je reprezentativac Paulo Obradović.

Vaterpolska reprezentacija najtrofejnija je momčad Hrvatske. No, uz brojne osvojene utakmice i medalje, ponekad se dogode i porazi koji su sastavni dio sporta.

'Porazi su ona teška strana sporta, tu je potrebno pronaći snage i nastaviti dalje, ponekad već i za nekoliko sati kao da se ništa nije dogovdilo. Prolazak kroz takva stanja nam često kasnije pomaže u životu kada se pojave problemi i kada se lakše nosimo i s njima. Od najranijih kategorija do nas seniora igrači se čeličaju i naviknu i na poraze, no nije uvijek lako. Snaga ove reprezentacije je upravo u tome da smo najjači u najtežim trenucima i da se vrlo brzo dignemo te nastavljamo borbu kao da se dan ranije nije ništa dogodilo!', izjavio je Sandro Sukno.

Neki od reprezentativaca sa sobom na putovanja nose poneku amajliju poput Nikše Dobuda koji ima sretnog praščića, mnogi se prije utakmice prekriže, a neki pogledom na tribini potraže lica članova obitelji. Svim reprezentativcima posebno je drago i daje ima dodatnu snagu navijanje naših navijača, koji često na dalekim putovanjima nisu u velikom broju, ali sigurni smo da će se i to uskoro promjeniti.