otvoreno za tportal

Vaha Halilhodžić o Bišćanu i čudnom potezu Dinama, Maroku te nemoralnoj ponudi koju je odbio

26.08.2023 u 08:19

Bionic
Reading

Legendarni nogometni trener iz BiH Vahid Halilhodžić pozorno prati sve što se događa u hrvatskom nogometu. Tako mu nije promakla ni nagla smjena trenera u njegovom bivšem klubu Dinamu

Kako nam je rekao u neobaveznom razgovoru, 71-godišnjeg Vahida Halilhodžića Vahu nimalo nije iznenadila nagla smjena Igora Bišćana s klupe Dinama. Iako je sezona tek počela, Bišćan je postao 'bivši' pred kraj kolovoza, nakon ispadanja od AEK-a u borbi za plasman u Ligu prvaka.

No ono što je mnoge iznenadilo – ali ne i iskusnog Vahu - jest podatak da je svega sat vremena nakon otkaza Bišćanu Dinamo doveo novog trenera. Podsjetimo, iz Rijeke je stigao Sergej Jakirović te je već u prvoj utakmici na klupi Modrih, u prvom susretu play-offa Europske lige, upisao pobjedu 3:1 nad praškom Spartom.

'Pratim sve što se događa i mogu vam reći da je to tipičan primjer današnjeg nogometa. Odluke se donose naglo i nikog nije briga što su u pitanju ljudske sudbine. Danas je postalo normalno da te preko noći izbrišu iz svojih planova. Danas su treneri najnecjenjenija roba u bilo kojem klubu jer se promjene mogu dogoditi svakog trenutka', za tportal je rekao Halilhodžić, trener koji, nakon što je smijenjen s klupe Maroka, nema angažman pa tako trenutačno u Parizu uživa u druženju s unučadi. Kaže da uskoro opet dolazi u svoj omiljeni hrvatski grad, Dubrovnik, gdje ima kuću i gdje voli provoditi odmor.

Na pitanje je li ga iznenadilo to što su čelnici Dinama tako brzo smijenili idola navijača Bišćana, rekao je:

'Iskreno, malo me to iznenadilo, ali to je tako u našem poslu. Jako mi je žao Bišćana – rođenog kapetana i vođe – koji je talentiran trener. Čudi me takav postupak čelnika Dinama prema njemu, no detalje kako je sve prošlo s njim zaista ne znam. Iskreno, još me više začudilo kako su šefovi Dinama doveli iz Rijeke Jakirovića već isti dan! Red bi bio da su prvo čelnici Dinama obavili preliminarni razgovor s čelnicima Rijeke pa tek nakon toga započeli realizaciju. Red se mora znati... Ako me pitate hoće li sve ovo ostaviti traga, moj je odgovor da se često sve zna vratiti na drugu stranu. A to će pokazati vrijeme…', poslao je znakovitu poruku Vaha, a on je napustio Dinamo pod još čudnijim okolnostima, nakon verbalne rasprave s tadašnjim čelnikom kluba Zdravkom Mamićem.

Što se tiče pobjede Dinama 3:1 protiv Sparte, u debitantskom nastupu Metkovca Jakirovića, Vaha je bio brutalno iskren:

'Nisam stigao gledati utakmicu, tek sam vidio golove i prilike, no iz iskustva vam mogu reći da Jakirović – koji je kao i ja igrao u NK Neretva, što mi je posebno drago jer obožavam Metković i tamo se rado vraćam – u toj utakmici nije imao što izgubiti jer je tek stigao u klub. Neću reći ništa novo ako konstatiram da Jakirović sigurno nije mogao napraviti transformaciju momčadi. Budimo realni, nagla promjena trenera razbudila je sve igrače, neki su se željeli nametnuti treneru i, ukratko, vidjela se tzv. kolektivna reakcija. To se često zna dogoditi u nogometu prilikom ovakvih naglih promjena trenera.'

Kad govori o smjenama trenera, Vaha nam je priznao da još nije prebolio to što su ga smijenili s mjesta izbornika Maroka uoči odlaska na Svjetsko prvenstvo u Katar. No kaže da je navikao na nepravdu jer mu se ista stvar dogodila kad je odveo Obalu Bjelokosti na SP 2010. te nakon toga i Japan na SP 2018. Propustio je tri Svjetska prvenstva iako je iza sebe imao rezultat i podršku medija.

'Poseban sam po tome što sam u tri navrata smijenjen iako sam imao izvanredne rezultate. Tri, četiri godine slažeš momčad, uigravaš je i onda ostaneš bez nastupa na Svjetskom prvenstvu, na najvećoj svjetskoj smotri. Ipak je to vrhunac karijere igrača i trenera, a mene su u tome spriječili u tri navrata. Iskreno, to su situacije koje teško možeš shvatiti i naravno da su ostavile traga na meni.'

Na pitanje ima li u njemu još volje i želje, ima li dovoljno motiva i 'goriva' da prihvati novi trenerski angažman, iskreno nam je rekao:

'Nikad u životu nisam dobio toliko ponuda klubova, ali i raznih reprezentacija, ali sve sam odbijao. Zašto? Taj otkaz s mjesta izbornika Maroka toliko me pogodio da mi je ubio volju i želju za trenerskim poslom. Kad radim, onda radim doslovno čitav dan, a za tako nešto nisam bio spreman. Odveo sam Maroko na Svjetsko prvenstvo, a oni me smijene zbog nekoliko momaka koji su radili probleme. I onda iz svega izađu kao pobjednici jer su igrali za treće mjesto protiv Hrvatske. To je meni sve žalosno…'

Za kraj je priznao da je i on dobio nemoralnu ponudu iz Saudijske Arabije. O detaljima nije želio, ali može se reći da je uz Luku Modrića jedan od rijetkih koji je odbio arapske milijune.

'Da, dobio sam nekoliko unosnih ponuda iz Saudijske Arabije, a cifre su bile takve da je to zapravo - nemoguće odbiti. No zahvalio sam im se iako, iskreno, još nikada u karijeri takvu ponudu nisam primio. Nevjerojatno! Nisam bio spreman, ali ako se neki pitaju - ne, još ne idem u mirovinu. Odlučio sam da ću, kad se odmorim, možda i prihvatiti neki projekt koji je financijski stabilan i koji prepoznam kao pozitivnu priču. Ali o tom potom…', za kraj je poslao znakovitu poruku Vaha, a očito o odlasku u mirovinu ne razmišlja.