SAMO ZA TPORTAL

Riječi Matjaža Keka o igri Dinama i Rijeke nikoga neće ostaviti ravnodušnima

25.08.2023 u 10:31

Bionic
Reading

Slovenski nogometni stručnjak, danas 61-godišnji Matjaž Kek, koji je pet godina radio odličan posao na Rujevici te s Rijekom osvojio i naslov prvaka te dva Kupa, za tportal se osvrnuo na europske okršaje Dinama i Rijeke, u prvim utakmicama play-offa Europske, odnosno Konferencijske lige

Dinamo i Rijeka u četvrtak su odigrali 'prva poluvremena' play-offa Europske, odnosno Konferencijske lige. Dinamo je na svom stadionu pobijedio Spartu 3:1, dok se Rijeka s gostovanja kod Lillea vratila s minimalnim porazom 1:2.

Kao djelatnik koji s velikom pozornošću prati i sve što se događa u hrvatskom nogometu, Matjaž Kek vidio je kakvi su se potezi vukli proteklih dana i kakve su promjene doživjeli Dinamo i Rijeka. Naravno, ima svoje mišljenje, ali suzdržao se komentara. Nogomet mu je ipak puno draža tema.

'Gledao sam puno više okršaj Rijeke. Bila je hrabra, taktički odlično postavljena, čvrsta, vidjelo se da ima ideju. Istina, imala je francuska momčad puno veći posjed, tehnički je moćna, ali ovo kako se Rijeka predstavila za mene je bilo pravo uživanje. Rijeka je izvukla i aktivan rezultat. Istina, sada mora pobijediti s dva gola razlike, jer ukinuto je ono pravilo gola u gostima, ali ova utakmica sigurno Rijeci može dati dodatni elan i energiju', rekao je u uvodu razgovora za tportal Matjaž Kek, koji se u četvrtak 'nauživao' nogometa. Jer zbog svojih obveza pratio je i oglede Olimpije protiv Qarabaga, ali i Celja protiv Maccabija iz Tel Aviva.

>> MAXSport – najbolje od hrvatskog nogometa! Više informacija OVDJE.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport

Naravno, pratio je i ogled Dinama protiv praške Sparte.

'Da, gledao sam ga i sinoć malo, ali dao sam si truda te ga pogledao danas (op.a. u petak) ujutro'.

'Očekivao sam ovakvu utakmicu i predstavu Dinama. No, u toj smo utakmici bit nogometa vidjeli nakon 90. minute. Kada su tribine ovacijama ispratile Luku Ivanušeca. Priuštio je on klubu puno veselja. Naravno, i navijačima. A sada mu se klub odužio što ga je pustio ranije, da ode za boljim uvjetima. Bio je to šlag na tortu odličnoj Dinamovoj utakmici, ali ovakvi rastanci su neminovni, no impresionira kada je takva energija na stadionu'.

Dakle, i Dinamo i Rijeka imaju aktivne rezultate. Navijači bi sljedećeg tjedna mogli imati razloge za nova slavlja?

'Dinamo ide s dva gola razlike u Češku, ali bez obzira na sve, ne smije se opustiti. Baš kao što se i Rijeka treba nadati, jer protiv Lillea je imala i tri izuzetno dobre prilike. Pokazala se kao potentna momčad. Možda čak i najpotentnija zadnjih godina. I bio mi je baš gušt gledati ovu Rijeku'.

Znači, imat ćete razloga i u nedjelju gledati derbi Dinama i Rijeke?

'Ha, ha.. Imam ja i svojih obveza. Rekao sam već, gledam ja i Olimpiju, Celje... Pripremamo se za utakmice protiv Sjeverne Irske i San Marina. No, siguran sam da će derbi, zbog svega što se događalo biti posebnog intenziteta. Ali najvažnije je da sve ostane na zelenom terenu, u sportskim okvirima. A sve ovo izuzetno je dobro za hrvatski nogomet. I tko bi rekao da će se u samo nekoliko dana toliko povećati zanimanje za tu jednu utakmicu'.

  • +19
Lille - Rijeka, doigravanje Konferencijska liga, 24.8.2023. Izvor: Profimedia / Autor: Matthieu Mirville / AFP / Profimedia

Naravno, mislio je ovdje Kek i na priče oko prodaje, odnosno kupovine igrača, pa je dao svoj sud i o tome.

'Sve to predugo traje. Nije lako ni klubovima, pa ni igračima. A svi uživaju u tom 'bombardiranju' s ekstra-skupim transferima. Mislim da to u konačnici nije dobro ni za nogomet. Evo, već se igraju nacionalna prvenstva i europski kupovi, i onda se preko noći momčad promijeni. I sada vidimo da se Rijeka, mlada, odlično nosi s klubom iz vrha francuske lige, a onda se može dogoditi da se u sljedećih par dana momčadi izmjene. Makar, kada vidim kako su igrali i Dinamo i Rijeka, možemo (op.a. baš je tako Kek rekao, jer očito je veliki zaljubljenik u hrvatski nogomet), se nadati da će oba kluba ostvariti plasmane u Europsku odnosno Konferencijsku ligu. Bili bi to super rezultati', zaključio je Matjaž Kek.

Izvor: tportal.hr / Autor: Croatel/MAX Sport