UEFIN BONUS ZA PRVU LIGU

Uspjeh 'modrih' donosi novac prvoligašima

25.08.2011 u 08:43

Bionic
Reading

Dinamo je plasmanom u Ligu prvaka već osigurao pozamašne iznose od UEFA-e koji će svakako doprinijeti dodatnoj financijskoj stabilnosti kluba, ali je i priskrbio dodatni prihod od gotovo pola milijuna eura koji bi slijedeće godine u rujnu mjesecu iz solidarnog fonda trebali inkasirati svi klubovi Prve HNL

Naime, UEFA od ukupne financijske zarade od natjecanja u Ligi prvaka odvaja 6,5% koje na kraju natjecanja raspoređuje na sve nacionalne saveze za klubove najviših nacionalnih liga s namjenom za ulaganje u razvoj mlađih kategorija.

Prema upravo pristiglom obračunu UEFA-e (Cirkularno pismo broj 57) i shemi za raspodjelu solidarnih sredstava iz natjecanja 2010./2011., vidljivo je da je u solidarni fond uplaćeno 69,9 milijuna eura pri čemu savezima koji su imali predstavnika u Ligi prvaka pripada 59,5 milijuna Eura, a savezima bez predstavnika u grupnoj fazi Lige prvaka iznos od 10,4 milijuna eura.

Kako zadnjih desetak godina nismo imali predstavnika u Ligi prvaka, Hrvatska je iz tog fonda dobivala nešto više od minimalno zagarantiranog iznosa po nacionalnom savezu (260.000 eura), odnosno prema konačnom obračunu za prošlogodišnje natjecanje pripada nam 289.847 eura. Da je Dinamo prošle godine uspio uči u Ligu prvaka, Hrvatskoj bi, uz bonus za sudjelovanje i u Play-off kolu, pripalo čak minimalno 752.630 eura.

Uz pretpostavku da će prihodi u Ligi prvaka i u predstojećem natjecanju ostati barem na nivou prijašnjih godina te da UEFA neće mijenjati kriterije za raspodjelu sredstava solidarnog fonda, proizlazi da bi klubovima Prve HNL u rujnu 2012. iz tog fonda trebao pripasti upravo minimalno zagarantirani iznos 752.630 eura što znači da je Dinamo, osim velikog natjecateljskog uspjeha koji će dodatno promovirati klub i našu zemlju, plasmanom u Ligu prvaka financijski pomogao sve klubove koji će slijedeće godine igrati Prvu HNL.