USPJEŠNA GENERALKA

Upozorenje Srbiji, Hrvatska pregazila Koreju!

06.02.2013 u 16:59

Bionic
Reading

U prijateljskoj utakmici u Londonu hrvatska nogometna reprezentacija je na stadionu Craven Cottageu svladala Južnu Koreju (4:0). Pogotke za 'kockaste' postigli su Mandžukić, Srna, Jelavić i Petrić

Hrvatska je po drugi puta u svojoj povijesti pobijedila Koreju u dosadašnjih šest međusobnih dvoboja. Prvi trijumf dogodio se je prije 17 godina u Zagrebu, a sada je sretno mjesto bio London.

Jubilarna utakmica

Ovo je bila jubilarna utakmica za trojicu reprezentativaca. Dario Šimić dosad je bio jedini hrvatski nogometaš s troznamenkastim brojem nastupa u nacionalnom dresu. No od srijede i dvoboja s Južnom Korejom, u tom su uglednom klubu još tri igrača - Darijo Srna, Stipe Pletikosa i Josip Šimunić.

Bila je to posljednja provjera za Štimčeve izabranike prije kvalifikacijske utakmice sa Srbijom u Maksimiru (22. ožujka). Generalka je uspjela, Hrvatska je pobjedom dodatno podigla samopouzdanje, poslala upozorenje Srbiji, a nitko se nije ozlijedio.

Iako će neki podcijeniti snagu ove azijske reprezentacije, treba spomenuti kako je Južna Koreja redoviti sudionik Svjetskog prvenstva na kojem je nastupila zadnjih sedam puta.

U prvih pola sata bilo je puno trčanja s obje strane, ali i pogrešaka. Hrvatski vezni red nije se nikako mogao nametnuti trkački sjajnim Korejancima, a u tom periodu dogodile su se samo dvije sjajne prilike.

Prva je pripala Korejancima kada je u 10. minuti Sung-Yong Ki s nekoliko metara glavom svladao Pletikosu, ali je loptu na gol crti zaustavio Ćorluka. Uzvratili smo četiri minute kasnije nakon što smo pritiskom prisili Azijate na pogrešku. Mandžukić je osvojenu loptu gurnuo za Olića koji je sa šest metara promašio cijeli gol.


U 32. minuti hrvatski reprezentativci pronašli su način kako da izigraju suparničku obranu. Rakitić je ubacio s desne strane, a Mandžukić glavom uz pomoć vratnice doveo Hrvatsku u vodstvo.

Nakon toga azijska nogometna sila je djelovala u potpunosti zbunjeno. To je u 41. iskoristio Srna koji je odličnim udarcem s ruba šesnaesterca povećao prednost.

U nastavku je tempo malo pao zbog brojnih izmjena, no u 58. minuti nemoćni azijski predstavnik morao je treći puta po loptu u mrežu. Modrić je proigrao Jelavića, a Evertonov golgeter je s desetak metara bio nemilosrdan.

Tribina.hr

Uključite se i vi u raspravu oko ove i drugih tema – registrirajte se na Tribina.hr, informirajte se o vlastitoj reputaciji i sudjelujte u stvaranju sadržaja novog domaćeg nogometnog communityja!

Oba izbornika nastavila su s promjenama u sastavu, što je utjecalo na kvalitetu utakmice. Sve je bilo manje odigranih akcija, a sve više pojedinačnih pokušaja.

U zadnjih 15 minuta Korejanci su pritisnuli, Hrvatska se orijentirala na kontre te je do kraja susreta još jednom nadmudrila korejsku obranu.

Jelavić je u 85. minuti bio asistent, a Petrić je sjajnim potezom prebacio nemoćnog suparničkog vratara za uvjerljivih i konačnih 4:0.

Spomenimo kako su u A reprezentaciji debitirali Franko Andrijašević i Arijan Ademi.

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Ćorluka, Šimunić, Strinić (od 46. Lovren) - Rakitić, Vukojević (od 66. Andrijašević), Modrić(od 71. Ademi), Kranjčar (od 58. Sammir) - Mandžukić (od 46. Petrić), Olić (od 46. Jelavić)