HULIGANI U ODIJELIMA

Uoči Eura, oštra poruka HNS-u iz Splita!

10.06.2016 u 14:33

Bionic
Reading

Na sam dan početka Europskog prvenstva u nogometu u Splitu nema euforije: drugi najveći grad u državi neće imati 'fan zonu' i prostor za gledanje utakmica na otvorenom, ne primjećuju se velike pripreme ugostitelja za ovaj događaj, a kao uvertira Euru otvorena je izložba fotografija posvećena - Torcidi

'Uoči Europskog prvenstva u nogometu poručio bih gradu i svijetu da su navijači najvrijednije što sport ima. Huliganima s mafijaškim porivima, onima iz HNS-a, šaljem poruku sa željom da vide našu snagu', kazao je fotoreporter Feđa Klarić, splitski kroničar i doajen hrvatske fotografije, na otvaranju svoje izložbe fotografija '12. igrač Hajduka' u Marmontovoj ulici.

Klarić, inače prvi i jedini fotograf koji je dobio nagradu HND-a za životno djelo, u tridesetak fotografija sažeo je kratku povijest navijača splitskog kluba, a to je ujedno i njegov osobni memento: ovim poslom, naime, počeo se baviti upravo kada je kao mladić stavio fotoaparat na rame kako bi mogao ulaziti na Hajdukove utakmice.

Izložbu je otvorio novinar Slobodne Dalmacije Leo Kovačić, objasnivši prije svega njen naziv. 'Jednostavno, dvanaesti igrač nema ugovor, ne igra za plaću i nikada, ama baš nikada neće ostvariti transfer u neku bogatiju ligu ili klub, niti će za doprinos momčadi tražiti priznanje. Dvanaesti igrač je nezamjenjiv i ne traži ništa zauzvrat, samo poštenje. Zna to Feđa: on sam je također dvanaesti igrač, samo mu je tribina malo veća. Osim za Hajduk, on druka za Split i Dalmaciju', kazao je Kovačić.

U samom Splitu postojala je inicijativa da se postavi ekran za gledanje u centru grada, no poduzetnika i bivšeg šefa kampanje Željka Keruma, Damira Karamana, gradske vlasti su odbile. Imali su neugodna iskustva kada je upravo on prije dvije godine sličnu stvar organizirao na popularnom okupljalištu na Matejušci, pa su se dogodili masovni prosvjedi tisuća Splićana.
Gradonačelnik Ivo Baldasar navodno je Karamanu ponudio alternativne lokacije izvan gradskog središta, no on je to odbio.

U opću nezainteresiranost uklopio se Daniell Nikolla, vlasnik popularnog 'freestyle food' restorana 'Corto Maltese': objavio je da će njegovi gosti u idućih mjesec dana biti pošteđeni svega vezanog uz nogomet.

'Nema smisla da budemo licemjerni, nismo u balunu... Želimo napraviti jednu malu oazu, tako da nema ni kladionica, teletexta i ničeg sličnog....', objasnio je Nikolla.