NARAVNO, I SANDRA

Umjesto Bolta - poljski 'div' i najbrži kvalifikant Londona

Bionic
Reading

Prošle godine Hanžekovićev memorijal ugostio je najveću atletsku zvijezdu današnjice, Jamajčanina Usaina Bolta. No u vrijeme kada se financijska konstrukcija puno teže sastavlja, njegov je dolazak teško izvediv, ali su se organizatori ovog međunarodnog atletskog mitinga pobrinuli da gledatelji u Zagrebu 4. rujna ipak vide velike zvijezde

Samo su tri bacača kugle uspjela obraniti olimpijski naslov. Dva Amerikanca Ralph Rose (1908. godine) i Parry O’Brien (1956.) te – Tomasz Majewski. Poljski 'div' pokorio je konkurenciju u Pekingu i Londonu, te tako postao prvi Europljanin s tim ostvarenjem. Od atletičara, zlato iz Pekinga u Londonu su obranili Usain Bolt i Majewski.

Prije osam godina u Ateni bio je tek na 18. mjestu. Godinu kasnije slavio je na Univerzijadi u Izmiru sa solidnih 20,60 metara. Kako se bližio Peking, ustalio se u finalima velikih natjecanja, približio granici od 21 metra. Prva velika medalja stigla je u Valenciji, bronca na Svjetskom dvoranskom prvenstvu 2008. godine. No, i dalje je nekako prolazio ispod 'radara' najvećih favorita na OI. Zabljesnuo je u kvalifikacijama OI, prebacio je 21 metar, da bi u finalu opet ukrao šou, s čak 21.51 pokupio je zlato.

Nastavio je na tom valu i u 2009. U Torinu je osvojio dvoransko EP, a na mitingu u Stockholmu bacio i najbolji hitac karijere (21.95). Uslijedila su srebra na otvorenom (SP i EP), da bi lani na Svjetskom prvenstvu u Daegu završio tek kao deveti.

U Londonu se činilo kako će biti drugi. David Storl je do posljednje serije vodio s 21.86, a onda je Tomasz posljednji hitac bacio tri centimetra dalje i obranio zlato.

Poljski div od čak 204 centimetra i 140 kilograma prvo je želio postati pisac. Voli čitati, ljubitelj je znanstvene fantastike i fikcije. Vjerojatno je i jedini dvostruki olimpijski pobjednik koji je izbjegavao tjelesni u školi. Na početku atletske karijere bio je troskokaš. Obožava košarku i Detroit Pistonse, a kada ne trenira ili nije sa suprugom, možete ga zateći kako na svom računalu igra 'Heroes of Might and Magic'. Najpoznatiji je stanovnik malog sela Slonzcewo koje ima tek 190 stanovnika, a može se pohvaliti i magisterijem iz političkih znanosti na Sveučilištu u Varšavi.

Ryan Bailey – najbrži čovjek kvalifikacija na 'stotki'

Usain Bolt je pokazao i dokazao kako u sprintu mogu uspjeti i 'gorostas'. Legendarni Jamajčanin izrastao je do 195 centimetara, a njegov američki kolega po visini – Ryan Bailey tek je dva centimetara niži.

Nije ni čudno da su odskakali visinom na startu finalne utrke na stotinu metara na Igrama u Londonu. Bailey je ostao bez medalje, do cilja je stigao kao peti. No s istrčanih 9,88 u finalu je pokazao da na Olimpijske igre nije zalutao. Američke 'trialse' je prošao kao posljednji, treći, samo stotinku ispred konkurencije.

U Londonu je šokirao sve već u kvalifikacijama. Njegovih 9,88 vjerojatno je najbrža 'stotka' u povijesti kvalifikacija bilo kakvog natjecanja. Ne sjećamo se da je netko jurio tako brzo, odmah na početku natjecanja. Primjerice, Bolta je tada ostavio za dvije desetinke.

Finale je bila druga priča, ali tada je ponovio tih 9,88, njegov rezultat karijere. Do medalje, srebrne, stigao je u štafeti 4 puta 100 metara. Dakle, u formi je. I na Hanžeku bi trebao biti brz, jako brz.

Inače, u životu nije mu baš išlo sve glatko. Rođen je u Portlandu, kao najmlađi u siromašnoj obitelji od osmero djece. Želio je biti igrač američkog nogometa, ali završio je u lokalnoj bandi.

'Ne mogu to baš objasniti riječima. Kao klinac nisam imao najbolje djetinjstvo. Otišao sam 'krivim putem'. Uspio sam to popraviti, obitelj je bila uz mene', priznao je 23-godišnji Bailey.

Kroz srednju školu prebacio se na tartan, ali kako ocjene mu nisu baš bajne nije mogao dobiti stipendiju nekog uglednog sveučilišta. Nije pomoglo ni to što je 2007. postao državni prvak. Čak je i pauzirao godinu u školi i za to vrijeme trenirao. U 2009. je morao na operaciju zgloba, a postao je i otac sinu Tyreeu, s tek navršenih 20 godina.

'To je vjerojatno najbolja stvar koja mi se dogodila u životu', objasnio je Bailey. Očinstvo mu je dobro koristilo. U 2010. je 'eksplodirao'. Spustio se ispod 10 sekundi na 'stotki' i ugurao među pet najboljih američkih sprintera. Na tim visinama se održao do danas. Ryan je tipična holivudska priča o siromašnom klincu, problemu s kriminalom i bajkovitom završetku. Bit će užitak gledati ga na Savi.