UTAKMICE POD POVEČALOM

UEFA već godinama istražuje namještaljke u BiH?

20.08.2010 u 13:45

Bionic
Reading

Utakmice koje se igraju u Premijer ligi Bosne i Hercegovine predmet su posebne pozornosti UEFE već pune tri godine a za sada postoje naznake kako je njih 24 bilo namješteno, tvrdi u petak sarajevsko Oslobođenje

Pozivajući se na neimenovanog policijskog istražitelja iz Njemačke, koji ujedno radi i za UEFA-u odnosno njezino Stegovno povjerenstvo, ovaj list navodi kako se u narednim danima moće očekivati da njemačko državno tužiteljstvo iz Bochuma objavi popis utakmica za koje se sumnja da su namještene radi protuzakonitih zarada na kladionicama.

Navodno će biti objavljena i imena predstavnika nogometnih klubova te igrača za koje se sumnja da su sudjelovali u namještanju rezultata.

Predmetom istrage koja se vodi od 2007. godine navodno su osim prvoligaških utakmica u samoj BiH i neki međunarodni susreti momčadi iz te zemlje, pa čak i neke od utakmica reprezentacije.

Prema podacima njemačke policije na namještanju rezultata povezanih s utakmicama momčadi iz BiH zarada na kladionicama iznosila je nekoliko desetaka milijuna eura.

Tužiteljstvoo BiH i policijske agencije u toj zemlji za sada nisu potvrdile provođenje bilo kakve istrage vezane za namještanje utakmica. Zbog sumnje da je sudjelovao u takvim aktivnostima do sada je doživotnom suspenzijom kažnjen samo nogometni sudac Novo Panić.

Njemu je UEFA tu kaznu izrekla još u veljači nakon što je istragom utvrđeno da mu je ponuđen mito od 50 tisuća eura za suđenje na utakmici mladih reprezentacija Švicarske i Gruzije u studenom 2009. godine. Panić navodno nije uzeo nikakve novce no kažnjen je jer nije prijavio pokušaj podmićivanja.