SLAŽETE LI SE?

Uefa ukinula nogometno pravilo staro više od pola stoljeća; ova odluka mijenja europski nogomet

  • Autor: D. S.
  • Zadnja izmjena 24.06.2021 17:10
  • Objavljeno 24.06.2021 u 17:10
tportal

Izvor: EPA / Autor: ANTONIO BAT

Krovna organizacija europskog nogometa (UEFA) donijela je odluku o ukidanju pravila o golu u gostima u svim natjecanjima muškaraca, žena i mlađih dobnih kategorija, počevši s kvalifikacijskim susretima u sezoni 2021/2022.

Pravilo o golu u gostima datira od sezone 1965-1966, i u prednosti je bila momčad koja zabije više gola u gostima. Umjesto toga, igrat će se dva produžetka od po 15 minuta na kraju drugog susreta u slučaju izjednačenog rezultata bez obzira na broj postignutih golova u gostima, a nakon toga izvođenje jedanaesteraca ako je rezultat i dalje izjednačen.

'Analizirali smo pravilo tijekom posljednjih nekoliko godina. Nije bilo jednoglasnih stavova, mnogi su izrazili sklonost prema ukidanju pravila. U prvim susretima, pravilo je zapravo odvraćalo od napadanja domaće momčadi, koje se boje primiti gol što bi njihovim protivnicima dalo presudnu prednost. Postoje kritike o nepravednost i u produžecima jer domaćini moraju zabiti dva gola kad gosti postignu pogodak', rekao je predsjednik Uefe Aleksander Čeferin, a prenosi HRT.