nogometna superliga

UEFA neće imati milosti za odmetnute velikane; Real, Barcelona i Juventus čeka izbacivanje iz Lige prvaka?

27.04.2022 u 17:43

Bionic
Reading

Ideja o pokretanju nogometne Superlige prije točno godinu dana neslavno je propala u samo 48 sati, ali tri velikana - Real Madrid, Barcelona i Juventus - ne misle odustati od ideje ekskluzivnog nogometnog natjecanja izvan kontrole Uefe. Zato bi mogli snositi teške sankcije...

Podsjetimo, krajem travnja prošle godine predstavljena je ideja nogometne Superlige, elitnog natjecanja izvan kontrole Uefe, koju je u početku podržalo 12 najvećih europskih klubova.

No, u samo 48 sati UEFA je uspjela 'razbiti' pobunjenike pa je devet klubova odmah i odustalo - prvo su se 'predali' engleski velikani Arsenal, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Liverpool i Tottenham, a ubrzo su im se pridružili Atletico Madrid, Inter i Milan.

No, Real Madrid, Barcelona i Juventus nakon svega ne odustaju, posebice nakon što su se 'pokajnici' našli na udaru Uefe. Tada su pristali na kaznu od 15 milijuna eura (morali su ih uplatiti humanitarnoj organizaciji po svom izboru), a ujedno su ostali bez pet posto zarade koju imaju u europskim natjecanjima. Uz to su predstavnici devet 'odmetnutih' klubova morali s Uefom potpisati 'kazneni' ugovor prema kojem riskiraju kaznu od čak 100 milijuna eura ako u budućnosti potpišu ugovor kojim se priključuju nekom novom natjecanju izvan okvira Uefe ili s 50 milijuna eura ako prekrše bilo koje druge obaveze prema Uefi.

Real, Barca i Juventus su odlučili nastaviti rat s Uefom te su na Trgovačkom sudu u Madridu pokrenuli parnicu protiv UEFE i predsjednika Aleksandera Čeferina. Na njihovu žalost, isti je Sud sada presudio protiv njih te donio odluku koja Uefi daje odriješene ruke po pitanju kažnjavanja ovih triju klubova!

  • +38
Manchester City - Real Madrid, Liga prvaka, 26.4.2022. Izvor: EPA / Autor: PETER POWELL

Klubovi su se odmah žalili na ovu presudu, a iz Uefe se još nisu oglasili iako je Čeferin ranije najavio da će kazne za Juve, Barcu i Real biti iste kao i za ostale 'pokajnike'.

'Tri kluba i dalje ne odustaju od ideje Superlige. Stoga će se UEFA njima pozabaviti naknadno', najavio je Aleksandar Čeferin i podsjetio da još uvijek mogu prihvatiti ranije izrečenu kaznu.

Do toga za sada sigurno neće doći jer je tek za sredinu lipnja zakazano novo ročište na Trgovačkom sudu u Madridu, a obje će strane sigurno čekati i odluku Europskog suda pravde koji bi odluku o legitimnosti Superlige trebao objaviti tijekom prve polovice 2023. godine.

Pa ipak, talijanski mediji tvrde da UEFA neće imati milosti za odmetnute velikane. Naime, ako Barca, Real i Juve nastave 'rat' i promociju Superlige te odbiju predložene kazne, UEFA će iz bez imalo žaljenja izbaciti iz Lige prvaka! To bi se, s obzirom na odluku Europskog suda, moglo dogoditi najranije za sezonu 2023./2024.