MULTISPORT I ZDRAVLJE

U Zagrebu održan drugi Dan triatlona

05.12.2011 u 10:16

Bionic
Reading

Zagrebački triatlonski savez u suradnji s Kineziološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, triatlonskom sekcijom Kineziološkog fakulteta te društvom VitaSport, u Zagrebu je organizirao drugi po redu okrugli stol s glavnom temom 'Multisport u službi zdravlja'

Predavanje je bilo otvoreno za javnost, a nazočni su, osim najvažnijih aspekata triatlona, mogli saznati i nešto više o zdravlju i pravilnoj prehrani. Nakon uvodnog govora i najave predavača, docenta Marija Kasovića, koji je naglasio kako je triatlon vrlo specifičan sport koji se sastoji od tri sporta - plivanja, trčanja i biciklizma te njegove važnosti za zdravlje, uslijedio je pozdravni govor dekana Kineziološkog fakulteta, profesora Igora Jukića, koji je naglasio da je triatlon jedan od najzdravijih sportova koji objedinjuje bazične sportove, a koji su pak dalje osnova svakog sporta te da zaslužuje u svakom pogledu bolji položaj u sportskoj zajednici.

Predavanje Pavla Vlaheka

Liječnik Pavao Vlahek, dopredsjednik TK Međimurje nastupio je s temom 'Triatlon i zdravlje' te je u predavanju objasnio kako triatlonske discipline razvijaju srčano-žilni sustav i relativno ravnomjerno lokomotorni sustav. Utječu na poboljšanje ljudskog organizma na svim razinama kako tjelesnoj tako i mentalnoj, psihološkoj, a doprinose i poboljšanju socijalnog aspekta. Prokomentirao je i istraživanje Eurobarometra prema kojem su podaci o sportskim navikama u Hrvatskoj poražavajući. Čak 56 posto građana ne bavi se rekreativno nijednim sportom.

Nutricionistkinja Sandra Marić Bulat održala je predavanje na temu 'Prehrana u sportovima izdržljivosti', a kineziolog Emil Lordanić ispričao je iskustva u radu Sportske piramide - udruge koja skrbi o najmlađim sportašima. Riječ je o lancu sportskih vrtića kojima je cilj od najmlađih članova populacije, djece od četiri do sedam godina prikazati sport u sasvim drugom svjetlu, 'sportom kroz igru'.

Od ostalih predavača sudjelovala su brojna poznata imena u triatlonskom svijetu, kao što su Ivan Ivezić, izbornik Hrvatske triatlonske reprezentacije, Miloš Petelin, izbornik Slovenske triatlonske reprezentacije, Željko Bijuk, koordinator pri međunarodnoj triatlonskoj federaciji za razvoj triatlona u zemljama istočne Europe. Naglasak je bio na organizaciji rada i sustava triatlonskog sporta na ovim prostorima.

Organizator se na kraju zahvalio svim predavačima, sudionicima i sponzorima koji su pomogli pri organizaciji ovog skupa te za sljedeću godinu najavio treći Dan triatlona.