PRIOPĆENJE

U KK Cedevita ljuti na raspodjelu novca

17.12.2011 u 16:39

Bionic
Reading

Košarkaški klub Cedevita izdala je priopćenje na raspodjelu gradskih sredstava za sport. Donosimo ga u cijelosti

'Prateći rad tijela nadležnih za razvoj športa u Gradu Zagrebu, a potaknuti posljednjom gradskom odlukom o Izmjenama i dopunama Plana sredstava za sufinanciranje Programa javnih potreba u športu Grada Zagreba za 2011. godinu, u košarkaškom klubu Cedevita iznova ostajemo osupnuti izostankom i nepoštivanjem kriterija u alokaciji gradskih sredstava kad je riječ o podršci vrhunskom športu te smatramo svojom obavezom da o kontinuiranom podbačaju u ispunjavanju kriterija koje je postavio sam Grad izvijestimo i širu javnost.

Nakon što je u prvoj proračunskoj 'tranši' gotovo cjelokupan iznos namijenjen vrhunskom športu u Gradu Zagrebu za 2011. godinu (15 milijuna kuna) dodijeljen KK Cibona radi sanacije klupskih dugova, sredstva izdvojena rebalansom (dodatnih 20 milijuna kuna) ponovno su dodijeljena u najvećem dijelu za podmirivanje dugovanja, primarno KK Zagreb, RK Zagreb i VK Mladost, a ne za rezultate i razvoj športa.

Unatoč višegodišnjim apelima da se KK Cedevita uvrsti na popis klubova vrhunskog športa u Gradu Zagrebu, što zaslužuje prema proklamiranim kriterijima samih gradskih institucija, a sukladno rezultatima, plasmanu, profesionalnoj organizaciji i nezanemarivom društvenom angažmanu, klub je još jednom neopravdano ispušten iz alokacije gradskih sredstava.

Ne zaboravimo, KK Cedevita je statutarno jednako organiziran i osnovan kao i svi drugi klubovi i nije nikako privatni klub, već udruga građana, koja, za razliku od mnogih drugih, posluje isključivo u skladu sa osiguranim sredstvima svojih sponzora koji nisu samo Atlantic Grupa.

KK Cedevita je klub s iskustvom natjecanja u ABA Jadranskoj košarkaškoj ligi, te ULEB i FIBA europskim natjecanjima. Danas s ponosom možemo istaknuti i plasman na treće mjesto u Final Four natjecanju Eurokupa ove godine. Ne treba izgubiti iz vida ni značajan angažman kluba u organizaciji, poticanju i promicanju športa među djecom i mladeži, primarno kroz Cedevitinu školu košarke koja broji preko 600 polaznika pod vodstvom dvadesetak trenera.

Unapređenje vrhunske športske kvalitete koja doprinosi i ugledu Grada Zagreba misija je našeg kluba kojom se rukovodimo posljednjih šest godina od početka djelovanja u okvirima profesionalnog sustava. Sigurni smo da rezultatima koje KK Cedevita ostvaruje naš klub u potpunosti ispunjava kriterije koje je Grad postavio za ulazak u društvo klubova vrhunske športske kvalitete.

Uz razumijevanje neugodnosti koje u poslovanju i profesionalnom nastupanju uzrokuju financijske teškoće pojedinih klubova, Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport te Zagrebački športski savez i gradska blagajna po svojoj definiranoj misiji nisu, pa ne mogu ni biti, ustanove karitativnog tipa, a osobito ne takve koje, tradiciji unatoč i rezultatima usprkos, sustavno saniraju posljedice lošeg upravljanja u klubovima.

Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport te Zagrebački športski savez po svojoj su definiciji institucije koje valoriziraju športska postignuća i brinu za razvoj i promociju športa u Gradu Zagrebu. Međutim, u praksi i manje upućen promatrač može se lako zabuniti i pretpostaviti kako je njihova misija efikasno političko poltronstvo i prolongiranje efikasne reorganizacije klubova u problemima.

KK Cedevita pozdravlja zdravu športsku i profesionalnu konkurenciju, no ovdje o tome nažalost nije riječ, a pitanje koje gradske institucije trebaju najhitnije raspraviti jesu jasni kriteriji, kojih bi se onda svi beziznimno trebali i pridržavati.

Predsjednik KK Cedevita Mladen Veber'