SJEĆANJE NA LEGENDU

U čast legendarnog Šurbeka; Dom sportova nosit će njegovo ime?

11.07.2023 u 19:27

Bionic
Reading

Društvo sportaša veterana iz Zagreba organiziralo je posjetu posljednjem počivalištu Dragutina Šurbeka. Ove godine obilježava se pet godina nakon njegove smrti (8. kolovoza 1946. - 14. srpnja 2018.).

Prisjećanje na velikana hrvatskoga sporta potaklo je i razmišljanja o tome da se zagrebački Dom sportova, koji krajem godine ulazi u veliku rekonstrukciju, imenuje Šurbekovim imenom.

Inicijativu podržavaju mnogi Šurbekovi prijatelji, poznanici, stolnotenisači i sportaši iz drugih sportova. Šurbek je sigurno jedan od najvećih hrvtskih sportaša, koji je u karijeri osvojio 36 odličja raznih boja. Osvojio je 14 medalja na svjetskim prvenstvima (dvije zlatne, dvije srebrne i deset brončanih) i 22 s europskih prvenstava (pet zlatnih, pet srebrnih i 12 brončanih).

'Kad bih sve medalje objesio oko vrata teško da bih bio u stanju izdržati sav taj teret ', sa smješkom je znao govoriti Šurba. Osvojio je 30 jugoslavenskih titula, u singlu je prvak bio 1965., 1972., 1975. i 1976.

Na tu brojku treba pridodati i 34 naslova hrvatskog prvaka, kao i pet vrijednih pobjeda pri kraju sportske karijere u neovisnoj Hrvatskoj. Neslužbeno je svjetski rekorder u broju nastupa za reprezentaciju, za Jugoslaviju je odigrao 503 susreta, a tome treba pribrojiti i 15-tak nastupa za neovisnu Hrvatsku. Mnogi njegovi mečevi pripadaju antologiji stolnoteniskog sporta.

Na obilježavanju godišnjice smrti, vijence su na grobnicu položili predstavnici Društva sportaša veterana, Hrvatskog olimpijskog odbora, Zagrebačkog sportskog saveza, Hrvatskog stolnoteniskog saveza i Zagrebačkog stolnoteniskog saveza. Legendarnog Šurbe u kratkim govorima prisjetili su se Klaudija Bubalo, Zoran Primorac i Vjekoslav Šafranić.