23 GODINE DO ISTINE

Tragediju u Sheffieldu 'režirala' je policija

12.09.2012 u 17:56

Bionic
Reading

Dvadeset i tri godine nakon nesreće na stadionu Hillborough u Sheffieldu obitelji 96 navijača Liverpoola koji su smrtno stradali u gužvi nastaloj prije početka utakmice konačno su na uvid dobili tajne dokumente koji govore o učinkovitosti policije i hitnih službi.

Neovisno povjerenstvo osnovano 2009. na 20. obljetnicu drame dalo je obiteljima žrtava u srijedu u 7,00 sati na uvid 400.000 do sada neobjavljenih stranica dokumenata koje su sastavile različite javne službe nakon tragedije 15. travnja 1989. Svi će dokumenti biti objavljeni i na internetu.

Prema britanskom zakonu ti dokumenti mogli su biti u uobičajenim uvjetima objelodanjeni tek 2019., odnosno 30 godina nakon tragedije. No, u Velikoj Britaniji postoji zakon koji odobrava skraćenje tog roka ako se najmanje 100.000 osoba izjasni za to putem peticije. Peticija vezana za tragediju na stadionu Hillborough, a koju je pokrenuo Brian Irvine, novinar i navijač Liverpoola, sakupila je 156.000 potpisa.

Žrtve, njih 96, bile su dio navijačke skupine Liverpoola koja je došla podržati to poslijepodne svoj klub u polufinalu FA kupa protiv Nottingham Foresta.

Autobusi kojima su došli iz Liverpoola su zakasnili zbog radova i kontrola na cesti te su stigli do stadiona nekoliko desetaka minuta prije početka utakmice, kada su već stotine navijača bili okupljeni ispod tribine Leppings Lanea, dijela koji je bio rezerviran za njih.

Na kraju je policija otvorila ulaz dopustivši naguravanje mase uzbuđenih navijača jer je utakmica trebala početi svaki čas. Većina navijača je tada pojurila prema tunelu koji je spajao dvije gotovo već pune lože, stvorivši tako smrtonosnu gužvu. Policija je uzalud pokušavala spriječiti navijače da naviru i dalje unutra bojeći se da ne prodru na nogometni teren.


Izvješće o istrazi koje je objavljeno 1990. zaključilo je da se radi o 'nedostatku policijske kontrole', ali je ministarstvo unutarnjih poslova ocijenilo da nema koga sudski goniti, izazvavši očaj žrtava i njihovih obitelji koji su za sve okrivljavali policijski nemar.

Policija na stadionu je na poprište tragedije pustila samo jedna ambulantna kola od ukupno 44 koliko ih je bilo prisutno oko stadiona. Tony, jedini bolničar koji je ušao na stadion, poslije je opisao kaos:

'More ljudi, buka koju se ne može zaboraviti, kao u velikom bazenu, njihovi urlici, ljudi koji su vikali 'u pomoć!, 'ovdje'; kao i svoju frustraciju na pomisao da je bio jedini bolničar koji je unutra dok ih je '80 drugih izvan stadiona'.

Margaret Aspinall, predsjednica Skupine za potporu obitelji s Hillborougha, pozdravila je objavljivanje dokumenata:

'Za to su se obitelji i navijači borili 23 godine. Dok nema istine, ne možete žalovati, a kada postoji prevara, nema pravde', kazala je Aspinall.

Nogometni klub iz Sheffielda se ispričao obiteljima žrtava u srijedu, tvrdeći kako je u potpunosti surađivao s povjerenstvom i izražavajući nadu da će objava dokumenata omogućiti konačno obiteljima da 'okrenu novu stranicu'.