VOLI ME, NE VOLI ME

Top 5 ekipa koje (zaista) vrijedi bodriti

24.08.2010 u 11:11

Bionic
Reading

Iako je pripadnost navijačkoj ili simpatizerskoj grupi određenog kluba najčešće vezana uz nacionalnu, regionalnu ili kvartovsku pripadnost, ipak postoje određeni europski klubovi koji su nam više ili manje dragi

Najčešći kriteriji za odabir stranih klubova koje ćemo podupirati su kvaliteta i prepoznatljivost igre, fair play, pametna ulaganja i racionalno trošenje na igrače, vlastiti igrački pogon itd. Zbog svega toga postoje klubovi koji se mogu svrstati u više ili manje dopadljive. Listu klubova koje je lako voljeti i razloge za to donosimo u predstojećem tekstu.

5. Athletic Bilbao

Svakome tko se imalo razumije u tekovine suvremenog nogometa trebalo bi biti jasno koliko je teško održavati prvoligaški status u jednoj od najjačih liga, s momčadi sačinjenoj od igrača iz isključivo jedne regije. Upravo to uspijeva Athleticu! Koristeći isključivo baskijske igrače, klub nikada nije ispao iz španjolske La lige, a povremeno se, uglavnom kroz uspjehe u Kup kralja, uključuje i u europska nadmetanja. Zbog toga su ponos Baskije i uzor mnogim drugim klubovima po pitanju promocije vlastitih mladih igrača, ali i privrženosti kako navijača, tako i igrača.

4. Juventus

Stara dama je prije Calciopolija bila dominantni klub u Italiji, a zbog afere je, pod sumnjivim okolnostima, morala platiti cijenu žrtvenog jarca. Klub se polako vraća starim stazama uspjeha i vjerojatno je samo pitanje vremena kada će ponovno osvojiti talijansko prventsvo. Iako nikada nije igrao atraktivno, klub broji mnoge navijače jer redovito daje najviše igrača za nacionalnu vrstu. Igraju prepoznatljivi racionalni nogometni stil pun taktičkih finesa, a iako takva igra nije za šire nogometne mase, pravi poznavatelji igre su je oduvijek cijenili i mnogo je takvih navijača Juventusa.

3. Bayer Leverkusen

U Hrvatskoj je mnogo simpatija usmjereno prema ovome klubu jer je upravo on nerijetko bio početna europska destinacija hrvatskim nogometašima. Danas su tamo Zvonko Pamić i Domagoj Vida, a izbor ovog kluba sasvim sigurno nije bio pogrešan. Bayer je poznat po svojoj oštroj selekciji mladih igrača, ali i po strpljivosti koja im se pruža pu njihovom razvoju. Momčad se gradi postupno i planski, bez trenutnog rezultatskog imperativa, iako klub nije bez uspjeha. Izgleda da su dovoljno dugo zadržali kostur ekipe, te bi i neki veći trofej mogao konačno zaći u klupske vitrine.

2. Arsenal

Rijetko je koji klub uspio postići toliku razinu prepoznatljivosti igre poput Arsenala. Pregršt sitnih pasova, nogometnih trikova, driblinga i nogometne vještine općenito bit će prikazani svaki put kad 'topnici' istrče na teren. Iako nisu ništa osvojili već petu sezonu zaredom, u upravi i dalje imaju povjerenja u Arsena Wengera jer znaju da će rezultati kad-tad doći, a da je on garant Arsenala kakav svi volimo gledati. Osim toga, trošili su daleko manje od svih ostalih velikih engleskih klubova, kako ne bi probili budžet i doveli se u situaciju kada je klupski deficit nepodnošljiv.

1. Barcelona

Jednom je prilikom Stanko Poklepović izjavio da momčad Hajduka mora biti načinjena od igrača poteklih iz vlastitog pogona, rodom iz šire dalmatinske regije – koji trebaju sačinjavati kostur ekipe, uz dva do tri prava pojačanja. Teško da bi se našao klub koji bi se protivio ovakvom planu, ali samo je jedan klub takav plan proveo u djelo i polučio vrhunske rezultate. Taj je klub Barcelona! Većina igrača su rođeni Katalonci, a pojačanja su prave svjetske klase i služe za kompletiranje momčadi. Usto, klub je toliko povezan s navijačima da oni svojim glasovima biraju predsjednika.