BORBA ZA NASLOV PRVAKA

Tomislav Pucar i Hana Arapović žele nastaviti pobjednički niz; prijetnja stiže...

21.03.2024 u 12:15

Bionic
Reading

Od petka do nedjelje Vrsar će opet biti središte hrvatskog seniorskog stolnog tenisa. U dvorani Saline tražit će se novi prvaci Hrvatske u pojedinačnoj konkurenciji, a titule brane Tomislav Pucar i Hana Arapović. Oboje već dvije godine uzastopce ne ispuštaju tron, a prvi su favoriti i ove godine.

Pucar je najbolje rangirani hrvatski stolnotenisač, ali ove godine imat će dodatni izazov. Naime, nakon dvije godine izbivanja nastupit će i Andrej Gaćina.

Od sezone 2009./10. Gaćina je osvajao naslov svaki put kada je nastupao, a u Vrsaru će loviti svoj 12. naslov. Gaćina i Pucar su se posljednji put susretli u finalu državnog prvenstva u sezoni 2020./21 i tada je pobjedu odnio Gaćina sa 4-2.

'Znamo se u detalje, nema nepoznanica i u takvim mečevima presuđuje mentalna snaga. Igramo često međusobno na treninzima i tu je nekih 50-50. No, ne treba juriti, treba prvo doći do finala, opravdati status nositelja', kazao je Pucar.

'Ima tu mladih dečki koji traže svoju šansu. Jesam favorit, ali oni nemaju što za izgubiti. To su mečevi gdje se od početka traži maksimalni fokus', dodao je.

Velika konkurencija bit će mu mladi poput Ivora Bana i Borne Peteka. Ban iza sebe ima solidnu sezonu u Austriji, nanizao je nekoliko dobrih igrača, osvajao medalje na europskim natjecanjima do 21 godine, a već dulje vrijeme je u krugu seniorske reprezentacije. Petek je među boljima igračima Superlige. Tu su i Leon Benko, koji ove sezone u Superligi ima skor 21-5, Ivan Hencl, Luka Zlatkov i Leo Vekić, iza kojeg je sezona u Belgiji.

U ženskoj konkurenciji glavna favoritkinja je Hana Arapović, koja brani dvostruku krunu (seniorsko i mlađeseniorsko). U Vrsaru joj neće biti suigračica iz reprezentacije poput Ivane Malobabić, Mateje Jeger Majstorović i Lee Rakovac, kao i Petre Petek, koja će nakon dugo vremena u dvorani biti kao trener ili samo navijač, te Dorine Srebrnjak.

Najveća konkurencija Hani mogla bi biti Ivana Tubikanec, a njih dvije su finale igrali i lani kada je završilo 4-2 za Hanu.

'Neće biti sve djevojke, jer imaju obaveza u ligama i na WTT turnirima, ali svejedno tu su Tubikanec, Pavlović, Jazbec, Ćosić, Cakol, Vukelić, Rebić... Neke od njih su već osvajale, neke to tek žele. Ne znam tko će sve još točno igrati tako da mi je teže nešto više reći. S dosta tih cura nisam dugo igrala službeni meč, tako da nikad ne znaš što očekivati', kazala je Arapović.

'Imam sad veće iskustvo, doduše imaju i ostale djevojke. Lani sam uzela dvije krune, ali ne stvara mi to dodatni pritisak. Kao da ja nešto moram. Na meni je da dam sve od sebe, uživam to što radim. Ne želim raditi velike planove', dodala je.

Svoju priliku tražit će Andrea Pavlović, koja je već bila prvakinja države, a iza sebe ima solidnu sezonu u Austriji. Tu je i Ida Jazbec, koja ima dobru sezonu u Superligi (17-5) i s Martom Vukelić drži TIS u vrhu. Vraća se i Klara Cakol i to nakon godine izbivanja s državnog.

Svako malo se vrti priča o mogućem povratku u krug reprezentativki, talent je i kod nje neupitan, tek treba vidjeti može li i do postolja, a prije dvije godine dogurala je do četvrtfinala. Tu je i cijeli niz mladih reprezentativki poput Dore Ćosić, Brune Borovec, Zrinke Rebić, Jelene Vukelić itd., kao i ovih još nešto mlađih, ali njima je ovo natjecanje trenutno samo bonus s obzirom na godine. No, to ne znači da neće nekog i iznenaditi, motiva itekako imaju...