ISPRIKA NIJE DOVOLJNA

Tko je kriv za sramotu koja će obilježiti hrvatski nogomet?

09.12.2011 u 10:16

Bionic
Reading

Nemojmo se zavaravati da će Dinamova 'sedmica' biti tako skoro zaboravljena. Zbog nje i odnosa 'modrih' prema fair-playu u najmanje narednih sezonu, dvije obilježeni će biti i ostali hrvatski klubovi koji budu sudjelovali u europskim kupovima

Dinamo posljednjih dana dobiva packe iz cijele Europe. Ljutnja Ajaxa koji je ispao iz Lige prvaka zbog 'sedmice' Zagrepčana usred Maksimira potencirana je i glasinama o namještanju, o čemu se izjasnila i Uefa, Franz Beckenbauer, izuzetno ugledni član Izvršnog odbora Fife, izrekao je javno svoj stav o potrebi kažnjavanja Dinama zbog gaženja fair-playa, a sumnjamo da su i u uredu Michela Platinija presretni zbog tolike prašine koja se podigla zbog maksimirske utakmice.

Osim što je Dinamo pregažen i ponižen, što je katastrofalan poraz pretvoren u temu vezanu uz namještanje, a čega se grozi cijela nogometna Europa, činjenica je i da se cijela priča neće tako brzo zaboraviti i da će hrvatski nogomet u cjelini imati vrlo negativne posljedice zbog svega. Teško je i zamisliti da Hajduk, Cibalia, Split ili netko četvrti tko će već idućeg ljeta participirati u europskim klupskim natjecanjima, Ligi prvaka ili Europskoj ligi, neće biti obilježen kao klub koji dolazi iz zemlje u kojoj momčad pušta suparniku da ga napuni koliko god želi. A baš je to slučaj s Dinamom.

Nemojmo se zavaravati: Real bi u Madridu zabio 'modrima' i 10 komada da je htio, a posve isto bi učinio Lyon na Maksimiru da je bilo potrebno. Je li to tek subjektivni dojam ili realno stanje stvari, o tome se može raspravljati, no ne može o činjenici da je u oba slučaja momčad Krune Jurčića u desetak minuta popila tri gola, od Reala na startu utakmice, od Lyona na startu nastavka, a da si to ne bi dopustio ni puno lošiji klub od Dinama.

Činjenica je i da su 'modri' slagali početnu jedanaestoricu po željama kancelarijskih šefova, da se prelazilo preko pijančevanja pojedinih igrača, da reda na travnjaku jednostavno nema (kako je tek u svlačionici), da je motivacija bila na nuli u trenucima rezultatskog minusa i da je sve na kraju imalo za epilog sramotu epskih razmjera. Za sve to netko mora biti kriv, izravno ili neizravno. Dinamo nije privatan klub i ne smije si dopuštati rasprodaju ugleda koji se godinama i desetljećima gradio. Nije važno zove li se najizravniji krivac Zdravko Mamić, Kruno Jurčić ili Sammir, važno je da se mora detektirati problem, a zatim ga se riješiti.

Navijači su odavno okrenuli palac dolje vlastodršcima u Maksmirskoj 128, novinari su s negodovanjem popratili povratak Jurčića na klupu 'modrih' i u tome su imali svesrdnu potporu javnosti, a sad kad je u Dinamo postao i jedna od glavnih tema nogometne Europe, sad to više nije zafrkancija zbog koje će netko sazvati novinarski konferenciju i retorički zapitati tko je taj činovnik i što on zna o hrvatskoj svetinji. Franz Beckenbauer je osoba zbog koje bi u Dinamu itekako trebali strepiti, Ajax je jako ugledan klub s izuzetnim vezama u nogometnom svijetu koji itekako može naštetiti Dinamu.

Kako će se na kraju rasplesti priča, to tek ostaje vidjeti, no ugled i Dinama i hrvatskog nogometa jako je narušen. To je činjenica! Je li zbog 'viših ciljeva' to opravdano ili ne, neka odgovornima sudi javnost.