ČUDESNI DRAGIĆ I DONČIĆ

Tinejdžer zaludio NBA vlasnike; Slovenci imaju sve što je nekad imala Hrvatska

13.09.2017 u 10:40

Bionic
Reading

Nakon što su slovenski košarkaši pobijedili Latviju 103:97 te izborili nastup u polufinalu nije teško zaključiti kako naši susjedi imaju sve ono što je nekada davno krasilo igru Hrvatske: Sjajne bekove, vrhunskog trenera, podršku navijača i javnosti te, što je najvažnije, veliko srce i neviđen ponos

Ožiljci koji će svim igračima i stručnom stožeru hrvatske košarkaške reprezentacije ostati nakon debakla u osmini finala Eurobasketa od Rusije (poraz s 23 koša razlike!), kako stvari stoje, neće još dugo zarasti.

No nakon nove pobjede Slovenije, u daleko najljepšoj utakmici Eurobasketa, sada je jasno kako naši igrači još više žale za propuštenom prilikom. S tom istom Slovenijom naši su košarkaši u pripremama odigrali dvije odlične utakmice (pobjeda i tijesni poraz), a što se nakon toga dogodilo zna samo hrvatski izbornik Aco Petrović. Vjerojatno znaju i naši glavni igrači Bojan Bogdanović i Dario Šarić, ali to će zauvijek ostati u svlačionici. Da nešto nije bilo u redu, da je nestalo kemije među igračima, vidjelo se već u prvim utakmicama.

  • +10
Eurobasket 2017.: Slovenija - Latvija Izvor: Licencirane fotografije / Autor: FIBA

Tako ispada da Slovenija danas ima sve ono što je nekada davno krasilo igru Hrvatske. Podsjetimo, posljednja medalja s velikih natjecanja osvojena je 1995. godine na EP-u u Grčkoj. Nekoliko izbornika, nekoliko generacija vrhunskih igrača pokušavalo je prekinuti crnu seriju, ali uvijek je nedostajalo ono nešto. Za razliku od Hrvatske, naši susjedi Slovenci polako su gradili svoju priču na temeljima koje su početkom 90-ih utabali Jure Zdovc, Slavko Kotnik i društvo. I još uvijek čekaju prvu medalju s velikih natjecanja (2009. bili su četvrti na EP-u, a 2013. peti na EP-u).

Naravno, i Slovenci su, kao i Hrvati, lutali s izbornicima, borili se sa zvijezdama kojima se 'nije dalo igrati za Deželu', ali su usprkos svim problemima već godinama daleko ispred nas kada je reprezentacija u pitanju. Kod njih je ponos danas na prvom mjestu. A kod nas, ako je vjerovati Bojanu Bogdanoviću, potpuno je nestao.

Danas Slovenija ima dva vrhunska beka, kao što su 18-godišnji Luka Dončić (27 koševa i devet skokova) i 31-godišnji Goran Dragić (26 koševa i osam asistencija), koji već godinama uspješno igra u NBA ligi. I sve je to sjajno posložio 45-godišnji Igor Kokoškov, trener koji godinama radi kao pomoćnik u NBA ligi i koji ima veliko iskustvo s vođenjem reprezentacija kao izbornik Gruzije od 2008. do 2015.

Dakle Kokoškov se pokazao kao pun pogodak jer igra Slovenije je toliko zarazna da na trenutak pomislite kako ova generacija može otići do kraja. Protivnik im je europski prvak Španjolska i nema sumnje da će to biti velik izazov za Dragića, Dončića i društvo.

Ono što čini posebnom ovu Sloveniju svakako je 18-godišnji Luka Dončić, dečko koji se kao 13-godišnjak iz Ljubljane preselio u Madrid. Iako je tek ove godine postao punoljetan, Dončić igra kao da iza sebe ima na stotine velikih utakmica. Podatak kako je 10 od svojih 27 koševa (uz ključne trice!) ubacio Latviji u zadnjih pet minuta utakmice dovoljno govori. Nekoliko puta hrabro je ušao u duel s NBA zvijezdom Kristapsom Porzingisom te mu je on na kraju morao čestitati na sjajnoj igri. Nova velika europska zvijezda je rođena!

Njegova zrelost i donošenje odluka na terenu ostavljaju bez daha. Zbog njega je među NBA skautima, glavnim menadžerima i vlasnicima klubova koji žele mlade europske zvijezde nastala prava pomutnja jer ovakav talent nije viđen još od Dražena Petrovića, Arvidasa Sabonisa i Tonija Kukoča. Mnogi košarkaški analitičari uvjereni su da je nakon ovog Eurobasketa jasno to da Dončić mora biti prvi izbor NBA drafta 2018. Sve drugo bilo bi nelogično.

'Luka je po mom mišljenju najbolji europski igrač među igračima od 18 do 25 godina. Svaku utakmicu igra s nevjerojatnom mirnoćom i s velikom samouvjerenošću. Lopta je, kada je on vodi, uvijek na sigurnom. O njemu mislim sve najbolje, s njim dijelim sobu i ne zaboravite da je on još dijete', kazao je Goran Dragić, zvijezda NBA momčadi Miami Heat.

I slovenski izbornik Igor Kokoškov ima visoko mišljenje o tinejdžeru:

'Nevjerojatan je talent, pravi dijamant i jako sam sretan što ga imam. Kada smo ga pozvali u reprezentaciju, rekli smo mu kako će imati ulogu kakvu još nikada nije imao u karijeri. On raste s reprezentacijom i naravno reprezentacija s njim. Ovo prvenstvo je dio njegova razvoja, ali još mora naporno raditi i ostati isti da bude još bolji. Nebo mu je granica!', kazao je Kokoškov.

  • +29
Eurobasket: Hrvatska - Rusija, osmina finala Izvor: Licencirane fotografije / Autor: FIBA