24 GODINE AGONIJE

Nakon debakla od Rusije Stojko i Dino imaju dva nova velika problema

12.09.2017 u 14:00

Bionic
Reading

Pred hrvatskom košarkaškom reprezentacijom u studenom je početak kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se 2019. igra u Kini, a u ovom trenutku nije jasno koji će sve igrači biti na raspolaganju te tko će im biti izbornik. Tako ispada da čelni ljudi HKS-a iz problema ulaze u nove probleme…

Nakon debakla od Rusije 101:78 u osmini finala Eurobasketa nekoliko igrača najavilo je oproštaj od reprezentacije, a nekoliko veterana to je najavilo i ranije.

Među prvima je, po povratku iz Istanbula, javno istupio 32-godišnji Kruno Simon:

'Vrijeme je za nove dečke, sljedeće generacije. Mi svake godine imamo iste greške', iskren je bio Simon, iza kojeg je ukupno pet velikih natjecanja (tri Eurobasketa, Svjetsko prvenstvo i Olimpijske igre).

>> Počelo je! Jedan od najiskusnijih košarkaša oprostio se od reprezentacije

Uz Simona, može se očekivati da će se novi izbornik okrenuti mladim igračima pa je tako lako moguće kako su svoje posljednje utakmice u dresu Hrvatske igrali veterani Roko Leni Ukić (32), Marko Tomas (32), Marko Popović (35) i Luka Žorić (32). Ožiljci koji su im ostali nakon poraza od Rusije teško će zacijeliti i bit će zanimljivo pratiti hoće li netko od navedenih igrača ipak biti na popisu za kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo koje se 2019. igra u Kini.

Prva utakmica Hrvatske na rasporedu je krajem studenog (23.11.), kada naše košarkaše čeka gostovanje kod Nizozemske. Tri dana kasnije (26.11.) je domaća utakmica protiv Italije, koja će se igrati u vrlo snažnom sastavu.

  • +29
Eurobasket: Hrvatska - Rusija, osmina finala Izvor: Licencirane fotografije / Autor: FIBA

Hrvatska naravno ne može računati na NBA igrače kao što su Bojan Bogdanović (Indiana), Dario Šarić (Philadelphia), Dragan Bender (Phoenix), Mario Hezonja (Orlando), Ivica Zubac (LA Lakers) ili Ante Toni Žižić (Cleveland). Također je otprije poznato kako neće uvijek svi igrači koji igraju važnu ulogu u svojim momčadima, ako igraju Ulebovu Euroligu, biti na raspolaganju zbog kalendara koji je formirala Fiba.

Dakle novog (starog) izbornika čeka zahtjevan posao jer u skupini D s reprezentacijama kao što su Italija, Nizozemska i Rumunjska prve tri idu dalje, a nakon toga će se u drugom krugu kvalifikacija formirati četiri skupine s po šest reprezentacija. Hrvatska skupina križat će se sa skupinom C, u kojoj su Poljska, Kosovo, Litva i Mađarska, uz dodatak kako se rezultati iz prvog kruga prenose u drugi. Po tri najbolje reprezentacije iz svake skupine drugog kruga, njih ukupno 12, izborit će nastup na SP-u 2019. u Kini.

Dakle čelni čovjek Hrvatskog košarkaškog saveza Stojko Vranković i njegov dobar prijatelj i bivši suigrač Dino Rađa, koji je trenutačno na mjestu predsjednika stručnog savjeta, moraju pod hitno odlučiti ostaje li Aco Petrović na mjestu izbornika te na koje igrače sigurno mogu računati u kvalifikacijama. Ta dva velika problema moraju što prije riješiti!

Logično je kako će na tom popisu biti nekoliko igrača koji su igrali na Eurobasketu, kao što su Ivan Buva, Darko Planinić, Filip Krušlin i Ivan Ramljak. U toj momčadi važnu ulogu trebali bi imati Dominik Mavra i Tomislav Zubčić, koji su posljednji otpali s popisa za Eurobasket. Tu je svakako u krugu za prvu petorku i Luka Babić, koji je otpao zbog ozljede za ovogodišnju akciju. U toj selekciji vidjet ćemo vjerojatno i neke igrače koji su igrali prošle godine na OI u Riju (Željko Šakić i Rok Stipčević), a moguće je kako će od veterana pomoći i Dubrovčanin Hrvoje Perić, koji godinama sjajno igra u Italiji. Od mladih igrača koji bi mogli pomoći tu su još Nik Slavica, Karlo Žganec, Miro Bilan, Marko Arapović (kada se oporavi), Luka Božić, Josip Popić, Lovre Bašić, Roko Badžim, Marjan Čakarun, Goran Filipović, Filip Kraljević, Domagoj Bošnjak, Fran Pilepić, Lovro Buljević, Darko Bajo i drugi.

Ukratko, već sada je jasno kako u toj selekciji koja mora proći zaista zahtjevne kvalifikacije nema zvijezda i za izbornika će to biti velik izazov. Ako se kojim slučajem Hrvatska ne plasira na Svjetsko prvenstvo, to će biti novi udarac za našu košarku. Agonija traje već 22 godine, a matematika govori da će se produžiti najmanje na 24 godine i do mogućeg nastupa na SP-u.