stroj za golove

Tinejdžer zaludio cijeli svijet: Zabija više nego Barcelona i ruši rekorde o kojima su Ronaldo i Messi samo sanjali

19.02.2020 u 09:24

Bionic
Reading

Erling Haaland već sada ruši sve moguće rekorde, a tek mu je 19 godina. Pogled na njegovu statistiku ove sezone otkriva nevjerojatne podatke

Erling Haaland ne prestaje oduševljavati. 19-godišnji Norvežanin rođen u engleskom Leedsu krenuo je sjajno u sezonu u dresu RB Salzburga, a sjajne igre dovele su ga do Borussije Dortmund. Iako su mnogi očekivali da će njegov nivo i golgeterski učinak malo pasti, barem dok se ne prilagodi na novu sredinu, Haaland je nastavio zabijati kao od šale.

U prvoj utakmici osmine finala Lige prvaka je sam pobijedio PSG zabivši dva gola. Osim golovima, Haaland je impresionirao i potezima na toj utakmici. Posebno je fascinantan bio onaj iz 14. minute kada je nakon kornera PSG-a loptu izbio iz svojeg peterca i pokrenuo kontru Borussije.

  • +89
Borussia Dortmund - PSG, Liga prvaka Izvor: EPA / Autor: FRIEDEMANN VOGEL

Sprint koji je pri tome otrčao bio je nevjerojatan. 60 metara je otrčao za 6,64 sekunde i tako skoro srušio svjetski rekord na 60 metara koji drži Chris Coleman sa 6,34 sekunde. Haalandova statistika je za rubriku 'vjerovali ili ne' i stvarno je nevjerojatno kojom lakoćom zabija golove.

Ove sezone je sjajni Norvežanin zabio 39 golova uz čak šest hat-trickova, dok je, od kada je ove zime stigao u Borussiju, za njemački sastav u prvih sedam utakmica zabio 11 golova što nije uspjelo nikome prije njega u cijeloj klupskoj povijesti. Golom PSG-u je postao i prvi igrač u povijesti kluba koji je postigao barem jedan pogodak u prvim utakmicama za klub u Bundesligi, njemačkom Kupu i Ligi prvaka.

Nevjerojatni rekordi ovdje ne staju. Haaland je svojim prvim golom PSG-u postao prvi tinejdžer u povijesti Lige prvaka koji je u jednoj sezoni postigao 10 golova, a za to mu je trebalo samo sedam nastupa što je za četiri utakmice manje od bilo kojeg drugog igrača koji je zabilo toliko u istom natjecanju.

Jedan rekord je postavio i 'slučajno', odnosno zbog promjene pravilnika. Haaland je postao prvi igrač u povijesti Lige prvaka koji je u istoj sezoni zabijao za dva različita kluba. Do sada igrač koji je nastupao za jedan klub u Ligi prvaka u prvom dijelu sezone, nije mogao nastupati i za drugi u istoj sezoni, ali to se pravilo promijenilo i Haaland se upisao u povijesne knjige.

Za kraj, koliko je fantastičan njegov učinak ove sezone pokazuje i činjenica da je u Ligi prvaka bolji od Barcelone. Ivan Rakitić i društvo su do sada zabili devet golova u ovom elitnom natjecanju, dok je Haaland na 11. Nastavi li ovako, porušit će sve moguće rekorde već ove godine, a tek mu je 19 godina.