BENDER KAO KUKOČ

Tinejdžer za povijest; ovo u NBA-u nije uspio nijedan Hrvat!

28.10.2016 u 14:09

Bionic
Reading

Kada se 18-godišnji hrvatski košarkaš Dragan Bender odlučio prijaviti na NBA draft, mnogi su sumnjičavo vrtjeli glavama. Nakon toga je odlučio odmah napustiti Maccabi iz Tel Aviva, u kojem je tek skupljao prve prvoligaške minute, i pridružiti se Phoenix Sunsima, klubu koji ga je kao četvrtog izabrao na ovogodišnjem NBA draftu. Međutim, Bender je postao priča dana nakon svoje prve službene utakmice u NBA ligi, u kojoj je oduševio…

Iako još nije napunio 19 godina, 216 cm visoki Dragan Bender očito je sve podredio NBA ligi pa je tako spreman i bez imalo treme dočekao svoju prvu službenu utakmicu u kojoj je u 12 minuta ubilježio 10 koševa (šut 4-5) i dva skoka. Iako je njegov Phoenix izgubio od Sacramenta 94:113, pedantni statističari pronašli su da su od sezone 2006./07. samo dva 18-godišnjaka uspjela ubaciti 10 ili više koševa prije svog 19. rođendana; to su tamnoputi Grk Giannis Antetokounmpo i Benderov suigrač Devin Booker. Naravno, prije njega niti jedan hrvatski košarkaš u NBA-u ovako nešto nije uspio. Pogotovo ne u svom prvom nastupu!

S obzirom na to da će talentirani tinejdžer Bender 19. rođendan proslaviti 17. studenoga, još ima nekoliko prilika za obaranje novih rekorda koje u NBA knjigama drže 18-godišnjaci. Podatak kako je u svojoj prvoj službenoj utakmici ponovio učinak svog najvećeg igračkog uzora Tonija Kukoča, koji je u svom prvom službenom nastupu za Chicago Bullse (u studenom 1993. godine!) također zabio 10 koševa, već ga svrstava među posebne igrače. Nova mlada zvijezda je rođena!