traži se model

Talijanskoj nogometnoj ligi prijeti scenarij iz noćne more; samo jedan zaraženi nogometaš mogao bi uništiti cijelu Serie A

29.04.2020 u 06:39

Bionic
Reading

Zarazi li se samo jedan nogometaš koronavirusom u Italiji, to bi moglo značiti pravu katastrofu za Serie A

Italija i Njemačka se pripremaju za nastavak svojih nogometnih prvenstava. Svima je jasno da to neće biti to još neko vrijeme i da će se igrati pod posebnim uvjetima, ali u interesu im je i odigrati sezonu do kraja kako bi umanjili financijske posljedice koje slijede. Zbog toga se sve mora dobro definirati i osigurati pravilnicima.

Za sve postoji plan, ali veliki kamen spoticanja je pitanje što ako se jedan od igrača zarazi COVID-19 virusom jednom kada sve krene. Svima je dosta i ovih šest tjedana obustave normalnog života koji su polako iza nas, a zaraženi nogometaš mogao bi značiti pravu katastrofu za natjecanje.

I talijanski i njemački nogometni savez predlažu slične protokole ako dođe do najgoreg scenarija i netko od igrača bude pozitivan na koronavirus. Oba protokola predlažu da ako se igrač zarazi koronavirusom, on sam bude izoliran, a da se testiraju ljudi s kojima je došao u kontakt. On bi tako barem dva tjedna, odnosno dok ne ozdravi, bio u izolaciji, a ostatak nogometa bi bio netaknut i sve bi se nastavilo po planu.

Ipak, talijanska vlada i odbor znanstvenika koji o tome odlučuje, ovakvom se protokolu žestoko usprotivila. Oni smatraju da nije dovoljno samo zaraženog igrača izolirati i staviti u karantenu, već i sve one koji su došli u kontakt s njim bez obzira na to jesu li pozitivni ili ne.

To bi značilo da, ako se kod jednog igrača utvrdi da je pozitivan na koronavirus, svi njegovi suigrači, klupsko osoblje, treneri i nedavni protivnici moraju u karantenu od dva tjedna. Ovakav scenarij bi totalno poremetio natjecanje jer bi se liga zaustavila na dva tjedna, a to znači da se ne bi imala kad odigrati pa bi ujedno tu bio i kraj ove sezone.

Talijani bi tako izgubili jako puno novaca zbog prekida prvenstva, neki klubovi bi i propali, a vjerojatno bi bilo i tužbi zbog narušenih financijskih obaveza. Isti scenarij prijeti i ako se ono uopće ne nastavi pa je potrebno naći neko bezbolnije rješenje.