samo za tportal

Svojim je projektilom prije 19 godina srušio Floru te igrao s Butinom, Kranjčarom, Mikićem i Lekom, a današnjem Dinamu poslao jasnu poruku...

29.09.2020 u 10:33

Bionic
Reading

Pred nogometašima Dinama ovog je četvrtka (MAXtv, Arenasport 1, 19 sati) dvoboj play-offa Europske lige, u kojima 'modri' dočekuju estonsku Floru

Pred nogometašima Dinama trebao bi biti najlakši europski izazov ove jeseni. Jer 'modri' su prvo igrali kod rumunjskog Cluja u drugom pretkolu kvalifikacija za Ligu prvaka, a u kojem su prošli tek nakon izvođenja 11-eraca.

U sljedećoj rundi, Mamićeva je momčad opet gostovala. Suparnik je bio mađarski Ferencvaroš, koji je na kraju slavio 2:1 te 'modre' gurnuo stepenicu niže, odnosno u play-off Europske lige.

No, ždrijeb je bio milostiv i Dinamu osigurao domaćinstvo protiv estonske Flore.

Prije 19 godina ove su se dvije momčadi sučelile u pretkolu Kupa UEFA, a Dinamo je slavio u obje utakmice rezultatom 1:0 te izborio sljedeću rundu, u kojoj su pak po 'modre' kobni bili igrači Maccabija iz Tel Aviva.

Sve utakmice play offa UEFA Europske lige, uključujući i utakmice po skupinama, ekskluzivno možete gledati na MAXtv-u (Arenasport). Više informacija OVDJE.

Pobjedu u zagrebačkom okršaju protiv Flore i prednost uoči uzvrata osigurao je Tomislav Gondžić, a mladu je momčadi tada vodio Ilija Lončarević.

'Sjećam se te utakmice, kako ne. U obje smo slavili po 1:0, i nije bilo baš jednostavno. Nije tadašnji Dinamo bio toliko jak, kao ovaj današnji. Danas je Dinamo puno jači, a pitanje je i kakva je Flora danas. Igrali su čvrst, defenzivni nogomet, a svi se sjećamo da se i naša reprezentacija znala mučiti s njihovom. Siguran sam da su i danas tvrda ekipa, ali razlika u kvaliteti pak ne bi trebala biti upitna', rekao je za tportal, danas 40-godišnji Tomislav Gondžić, koji trenutno radi kao trener kadeta u 'svom' zaprešićkom Interu. Naravno, paralelno se školuje i dalje, a nakon A licence ući za UEFA Pro, kako bi jednog dana mogao voditi i veće klubove.

Dinamu na ruku ide i to što se igra jedna utakmica, kojoj je on domaćin?

'To bi trebala biti prednost, no kada se igra jedna utakmica, onda nemaš pravo na pogrešku, to jest tražiti priliku za iskupljenje. Dinamu je ustvari najveća prednost što ne treba gubiti vrijeme na putovanje, jer kada se igra pred praznim tribinama, onda nemaš ni onu navijačku podršku. Iako iskreno, čak i da se igra s navijačima, ne znam koliko bi bilo ljudi na tribinama. Istina, prošle i pretprošle sezone, kada se igrala europska liga pa potom i Liga prvaka, navijači su hrlili'.

Imate li dojam kako da ovu sadašnju momčad ne prati atmosfera kao u tom, malo prije spomenutom, periodu?

'Ja jedino mogu reći kako meni to izgleda iz vana. I djeluje mi tako, kao da atmosfera nije baš najbolja. Međutim, možda je u ekipi, na treninzima, sve super i u tom okružju vladaju odlični odnosi. To zbilja ne mogu reći. Ali dojma sam da publika baš i nije toliko 'luda' za ovim Dinamom, odnosno zbog svih promjena koje su se dogodile proteklih mjeseci'.

Rekli ste da je sadašnji Dinamo puno bolja momčad od one iz vremena dok ste vi igrali? Iako su u sastavu bili i Tomislav Butina, Goce Sedloski, Boštjan Cesar, Jerko Leko, Mihael Mikić, Niko Kranjčar...

'Kada vidimo koja su imena bila, bila je to super momčad. Međutim, Cesar je imao tek 19 godina, Niko Kranjčar 17... Mi smo svi bili puno mlađi. A ti su dečki puno kasnije napravili velike karijere. tada su to bili tek njihovi počeci. I samo iz tog razloga kažem da je današnji Dinamo puno jači. Jer osim što imaju Livakovića, Oršića, Petkovića, Gavranovića, Ademija, i Gojaka, dvije su godine skupa i vrlo dobro uigrani'.

Ali obrana baš i ne djeluje tako uigrano?

'Slažem se. Ne znam što se događa s Théophileom-Catherineom, kojem se u zadnje vrijeme dogode 'žute minute'. Sada nema ni Dilavera, ali vraća se Perić. No, definitivno je obrana imala problema. Možda to sve skupa ipak ima i veze s već spomenutom atmosferom'.

Dinamo ima imperativ prolaska u skupine. I taj pritisak zna biti problem. No, sve osim uspjeha Dinama bilo bi veliko iznenađenje.

'Definitivno. S time da naglašavam, svi nogometni parametri su na Dinamovoj strani. Ali Mamić mora samo od igrača tražiti da uđu maksimalno ozbiljno u utakmicu. I da naglasi igračima da Flora nije slučajno stigla do play-offa. Sve ostalo onda će doći samo po sebi, jer igrače za zabiti gol imaju'.

Dobro bi im došao i jedan onakav kakvog ste vi zabili. Sjećate se svog gola Estoncima? Koji vam je draži, taj ili onaj protiv Hajduka u pobjedi 3:2?

'Sjećam se tog gola, bila je jedna povratna lopta, koju sam poslao po zemlji u suprotni kut između nekoliko gostujućih igrača. Ali dâ, gol Hajduku ipak mi je puno draži, postignut je u zadnjim sekundama, protiv jakog suparnika, a bio je i spektakularniji', zaključio je Gondžić, koji s kadetima zaprešićkog kluba drži sredinu tablice HNL lige. Naravno, teško mu se boriti s Dinamom, Lokomotivom, Hajdukom, Rijekom i Osijekom, koji su veći magnet za mlade nogometaše.

No, Gondžić se ne predaje.