NEUSPJELA PROVJERA

Švicarska ponizila i nadigrala Hrvatsku 4:2 usred Poljuda!

15.08.2012 u 22:23

Bionic
Reading

U premijernoj utakmici kao izbornik nogometne reprezentacije Hrvatske Igor Štimac ubilježio je bolan poraz od odlične Švicarske sa 2:4, a jedina dobra vijest je forma Eduarda koji je postigao dva pogotka

Slaba posjeta u Poljudu, gdje se okupilo tek sedam, osam tisuća gledatelja, kao da je bio šok za izbornika Igora Štimca i nogometaše Hrvatske koji su poraženi 2:4 od Švicarske. Strijelci za goste bili su: Granit Xhaka u 12., Teofilio Barnetta u 37., te Mario Gavranović, nesuđeni hrvatski reprezentativac koji je u trećem seniorskom nastupu za Švicarsku zabio svoje prve golove, u 51. i 81. minuti.

Iako je Štimac postavio vrlo ofenzivnu postavu s Olićem, Eduardom i Mandžukićem – te u veznom redu s Badeljom, Rakitićem i Kranjčarom – to nije urodilo plodom.

Već u 11. minuti, šok u Poljudu. Nakon udarca Lichsteinera odbijenu loptu Stipe Pletikose u stilu Davora Šukera – koji je naravno utakmice gledao iz svečane lože – Xhaka je pospremio loptu u gol za 0:1.

Trud veznog reda Hrvatske i ofenzivna igra urodili su plodom već devet minuta kasnije kada Eduardo u 20. minuti zabija za 1:1. Bio je to eurogol hrvatskog Brazilca kojem je lopta sjela na njegovu lijevu nogu. Volej kakav se ne viđa svaki dan za 1:1.

I taman kada se činilo kako Hrvatska ima inicijativu novi šok i novi odbijanac koji kao poklon koriste igrači Švicarske.

Nakon što je Shaqiri neometan snažno pucao s nekih 20 metara lopta se odbila od vratnice i zbunjena obrana Hrvatske samo je promatrala kako Barnetta uzima poklon i zabija majstorski za 1:2.

U drugom dijelu, iako su oba izbornika napravila nekoliko izmjena, Švicarska je povela 1:3 već nakon sedam minuta igre. Fenomenalni Shaquiri je sve napravio sjajno i nakon što je probio lijevu stranu nalazi Marija Gavranovića koji nakon štopanja snažno lijevom nogom zabija za 1:3. Novi šok za Štimca u Poljudu!

Kako vam se dopala Hrvatska?

Ocijenite Štimca i hrvatske nogometaše na tribini.hr i napišite nam kako ste vidjeli utakmicu.

Nakon toga hrvatski su se nogometaši malo trgnuli i u 64. minuti, nakon centaršuta Perišića s lijeve strane, Eduardo glavom zabija za 2:3. u tim trenucima činilo se kako će vrlo brzo pasti gol za 3:3, ali to se nije dogodilo.

Dodajmo još kako je u igru u 66. minuti ušao Luka Modić, nova zvijezda Real Madrida, te kako je nakon toga igra Hrvatske nekako živnula, ali izglednije prilike za pogodak nije bilo sve do desetak minuta prije kraja utakmice.

A onda u 81. minuti novi bljesak sjajnog Gavranovića koji sa 20 metara snažno puca lijevom nogom u desni donji kut Pletikose. Precizno i snažno za 2:4! Pletikosa je bio nemoćan...

Nakon toga nogometaši Hrvatske kao da su se pomirili s porazom i čini se kako su samo čekali da sudac svira kraj.

Ovaj poraz svakako je opomena uoči službenih utakmica i početka kvalifikacija za SP 2014. koje se igra u Brazilu.

'Ništa nije bilo dobro, od igre, motivacije i prikazanog na terenu. Nisam zadovoljan', rekao je kratko pomoćni trener Igor Tudor nakon utakmice.

Dodajmo još kako se Štimac 15-ak minuta nakon utakmice nije pojavio u studiju HRT-a iako je takav bio dogovor. Je li namjerno zaobišao kamere nakon poraza koji mu sigurno nije lako pao - nije poznato.

HRVATSKA - ŠVICARSKA 2:4 (1:2)
Strijelci: 1:1 Eduardo 20', 64'; 0:1 Xhaka 11', 1:2 Barnetta 37', 1:3 Gavranović 52', 81'
Gledatelja: 7.500

HRVATSKA: Pletikosa - Srna, Maloča, Ćorluka, Pranjić, Rakitić, Badelj, Kranjčar, Mandžukić, Olić, Eduardo

ŠVICARSKA: Benaglio - Lichsteiner, Von Bergen, Djorou, Rodriguez - Barnetta, Inler, Behrami, Shaquiri, Xhaka – Mehmedi