jasan stav španjolaca

Svi znamo koliko su navijači bitni Realu, Barci i Atleticu, ali spomenuti klubovi ovakvu reakciju sigurno nisu očekivali; a kako su im se tek narugali drugi klubovi...

19.04.2021 u 16:26

Bionic
Reading

Većina gledatelja nogometnih utakmica u Španjolskoj protivi se osnivanju Superlige bogatih klubova, pokazuju dvije ankete objavljene u ponedjeljak.

Oko 59 posto čitatelja sportskih novina Marca izjasnilo se protiv osnivanja, a njih 41 posto u korist osnivanja takve lige, pokazuje internetska anketa u kojoj je prikupljeno 135.395 glasova. U anketi radijske postaje Antena 3 objavljenoj na njenoj internetskoj stranici 71 posto slušatelja je glasalo protiv a 29 posto je bilo za osnivanje tog natjecanja.

I novine AS su objavile svoju anketu na internetskoj stranici. Protiv je glasalo 55 posto čitatelja a 45 posto je za. U anketi je dosad prikupljeno 6.420 glasova.

Taj rezultat je suprotan onome što je u nedjelju kasno navečer izjavio Superligin novoizabrani predsjednik Florentino Perez, inače čelni čovjek Real Madrida.

'Nogomet je jedini globalni sport s više od 4 milijarde gledatelja pa je naša odgovornost kao velikih klubova odgovoriti željama navijača', izjavio je Perez u najavi osnivanja zatvorene lige u kojoj bi se natjecalo 20 klubova.

Među njima su tri španjolska - Real Madrid, Barcelona i Atletico Madrid. Španjolska nogometna liga je trenutačno druga po snazi u Europi prema koeficijentu europske nogometne federacije UEFA-e, odmah iza engleske lige.

La Liga, organizator španjolskog nogometnog prvenstva, u ponedjeljak je u novom priopćenju izrazila protivljenje osnivanju Superlige.

'Trenutačno navijači u čitavoj Europi mogu sanjati da njihov klub, bez obzira koje veličine bio, može sudjelovati u nekom natjecanju, da u njemu može ostvariti najviši rezultat te se natjecati u samom vrhu europskog nogometa', navedeno je u priopćenju La Lige.

'Prijedlog 12 klubova uništava taj san, zatvara ostalima vrata najviše razine europskog nogometa, a dopušta ulazak samo maloj eliti', dodaje se.

Svjetska i europska nogometna federacija FIFA i UEFA usprotivile su se tom natjecanju a iz Superlige koja je u ponedjeljak dobila i svoju internetsku stranicu poručili su kako 'bi premijerna sezona počela što je prije moguće'.

La Liga je odgovorila kako je to 'egoistična namjera, dizajnirana kako bi bogati postali još bogatiji'.

Neki španjolski klubovi također su izrazili protivljenje ideji najbogatijih klubova.

Leganes, drugoligaš iz predgrađa Madrida, objavio je službeno priopćenje u kojem je šaleći se naveo da klub odbija igrati u Superligi.

'Molimo vas, nemojte inzistirati. Sutra imamo važnu utakmicu protiv Ponferradine', priopćio je Leganes.

Prvoligaš Betis je na internetskoj stranici s ljestvice španjolske lige maknuo tri prvoplasirane ekipe - Atletico, Real Madrid i Barcelonu - no onda ih vratio tamo, poručivši da je to bila tehnička greška.

Real Madrid, s rekordnih 13 naslova prvaka Europe, stao je iza svog predsjednika Pereza koji je u nedjelju navečer poručio kako bi Superliga donijela njenim sudionicima veću novčanu dobit.

'Igrat ćemo gdje nam kažu da igramo, u kojem god natjecanju nam kažu. No to ne ovisi samo o nama', izjavio je Roberto Carlos, bivši igrač i 'veleposlanik' Real Madrida.

U ponedjeljak se oglasila i Barcelona poručivši kako se 'pozicionirala kao lider u trenutku kada je potrebno provesti promjene koje traži nogometni svijet'.

'Uvijek mislimo na sportsku, institucionalnu i financijsku korist kluba', naveo je div iz Katalonije. Barcelona se ne nalazi u dobroj financijskoj situaciji zbog kupnje skupih igrača posljednjih godina. Njen kapetan Lionel Messi najplaćeniji je nogometaš na svijetu.

Najava osnivanja lige u kojoj zasad žele sudjelovati i klubovi iz Engleske te Italije došla je u trenutku pandemije koronavirusa kada zbog zatvorenih stadiona klubovi nemaju prihode od ulaznica i dok su im osjetno pali prihodi od televizijskih prava. Trenutačno ne zarađuju niti prodajom suvenira i posjetom njihovim muzejima jer nema turista.